Babka ucierana - przepis siostry Anastazji

Babka ucierana - niezwykle delikatna - puszysta, delikatna w smaku i aromatyczna. Nieodłączny atrybut wielkanocnego stołu, pisanka, mazurek, żurek i chrzan.

 


Składniki:

  • 25 dag margaryny 6 jaj
  • 30 dag mąki
  • 20 dag cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao 10 dag bakalii

Wykonanie:

 

  • Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, na końcu wmieszać bakalie.
  • Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
  • Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać.
  • Na dno foremki przełożyć ciasto białe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą łopatką.
  • Piec przez ok. 40 min w temp. ok. 180 st. C.
  • Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Wypróbuj więcej wielkanocnych przepisów!

 

Mazurek kajmakowy


Chrzan wielkanocny z jajkiem


Babka drożdżowa


Figowiec Siostry Anastazji


Jaja faszerowane na 5 sposobów

 

Ćwikła z chrzanem na wielkanoc

 

Żur wielkanocny


Więcej w książce: 143 przysmaki siostry Anastazji

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

3.75

Liczba głosów:

4

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?