Żur wielkanocny

Żur wielkanocny, mieszanka niesamowitych zapachów... chrzan, czosnek... Żur z "prawdziwego zdarzenia" powinien być przygotowany na zakwasie - polecamy więc przepis siostry Anastazji.

 

 

Składniki:

  • 25 dag mąki na żur (połowa mąki pszennej, połowa mąki żytniej)
  • 1 1/2 l wody przegotowanej (ok.)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kromka żytniego chleba

Składniki:

  • 3 l rosołu lub wywaru z jarzyn
  • chrzan do smaku
  • czosnek do smaku
  • jaja na twardo - wg uznania
  • wędliny - wg uznania
  • ser suszony - wg uznania
  • pieprz sól


Jak zakwasić żur?

 

Wykonanie:

  • Do mąki dolać letnią wodę, dobrze roztrzepać, dodać czosnek.
  • Przelać do słoja i przykryć kromką chleba.
  • Nakryć słój gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni do czasu ukiszenia.

Gotowanie żuru:

  • Do rosołu lub wywaru jarzynowego dodać kwaszony żur.
  • Zagotować, dodać chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w ćwiartki lub drobno posiekane święcone jaja, plasterki wędliny i suszony ser.
  • Doprawić do smaku.

Uwaga:


Żur można zaprawić śmietaną, a jego kwaśność zależy od ilości dodanego kwaszonego żuru.

 

Wypróbuj więcej wielkanocnych przepisów!

 

Mazurek kajmakowy

 

Babka ucierana - przepis siostry Anastazji


Chrzan wielkanocny z jajkiem


Babka drożdżowa


Figowiec Siostry Anastazji


Jaja faszerowane na 5 sposobów

 

Ćwikła z chrzanem na wielkanoc

 


Więcej w książce: 143 przysmaki siostry Anastazji

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

5

Liczba głosów:

5

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?