Chrzan wielkanocny z jajkiem

Jeżeli dysponujemy chrzanem w korzeniu, to należy zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach i skropić cytryną. Starty (lub odciśnięty) chrzan dokładnie wymieszać z jajami, śmietaną i doprawić wg gustu. Polecamy przepis na chrzan wielkanocny z jajkiem według siostry Anastazji.

 

 

 


Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 słoik chrzanu (lub chrzan w korzeniu)
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • Jaja ugotować i dwukrotnie zemleć.
  • Chrzan wyjąć ze słoika i lekko odcisnąć.
  • Jeżeli dysponujemy chrzanem w korzeniu, to należy zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach i skropić cytryną.
  • Starty (lub odciśnięty) chrzan dokładnie wymieszać z jajami, śmietaną i doprawić wg gustu.


Uwaga:


Ilość chrzanu dobieramy wg własnych upodobań smakowych.
Podawać do wędlin, zimnych mięs, L galaret i jaj na twardo.

 

Wypróbuj więcej wielkanocnych przepisów!

 

Mazurek kajmakowy

 

Babka ucierana - przepis siostry Anastazji


Żur wielkanocny


Babka drożdżowa


Figowiec Siostry Anastazji


Jaja faszerowane na 5 sposobów

 

Ćwikła z chrzanem na wielkanoc


Więcej w książce: 143 przysmaki siostry Anastazji


 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

5

Liczba głosów:

2

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?