Piernik "Gargamel"

Piernik "Gargamel"
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl

Wszystkim, którzy przygotowywać będą jakieś słodkości polecamy wyśmienity Piernik "Gargamel" Siostry Anastazji.

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag płynnego miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kostka margaryny
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 20 dag bakalii

Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić i upiec dwa placki.

  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jaja
  • 25 dag bakalii

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu pianę z białek. Upiec.

  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na dwie części.

DEON.PL POLECA



Przełożenie ciasta

Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą czekoladową.

Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:

 

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Piernik "Gargamel"
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.