Pieczeń cielęca w aromatycznej zalewie

Nasza dzisiejsza propozycja to pieczeń cielęca, marynowana w aromatycznej zalewie. Pyszne, kruche mięso, które wprost rozpływa się w ustach.

 

 

Składniki:

  • 1,5 kg szynki cielęcej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

 

Zalewa:

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1,5 łyżki białego octu winnego 6 %
  • 2 łyżki oleju, pół łyżeczki sosu sojowego
  • po 1 łyżeczce: suszonego tymianku i oregano
  • po pół łyżeczki: pieprzu ziołowego i czarnego


Miód zmieszać z olejem, octem winnym, sosem sojowym, przyprawami ziołowymi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso posolić, następnie oblać z obu stron zalewą i wstawiawić na co najmniej 2 godziny do lodówki (choć  najlepiej aż na całą dobę), obracając, co pewien czas.

 

Przed pieczeniem mięso osączyć z marynaty, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 240-250ºC, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140-160ºC. Piec ok. 1,5 godziny. (Średnio czas pieczenia wynosi godzinę na 1 kg mięsa).

 

Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i ostudzić. Powstały w trakcie pieczenia mięsa sos zagęścić mąką ziemniaczaną. Gdy pieczeń będzie zimna pokroić w plastry.

 

Proponujemy podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatą.

 

 

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

5

Liczba głosów:

14

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?