Pieczeń cielęca w aromatycznej zalewie

apio / DEON.pl

Pyszne, kruche mięso, które rozpływa się w ustach.
(fot. kjd/flickr.com)

Nasza dzisiejsza propozycja to pieczeń cielęca, marynowana w aromatycznej zalewie. Pyszne, kruche mięso, które wprost rozpływa się w ustach.

 

 

Składniki:

  • 1,5 kg szynki cielęcej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

 

Zalewa:

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1,5 łyżki białego octu winnego 6 %
  • 2 łyżki oleju, pół łyżeczki sosu sojowego
  • po 1 łyżeczce: suszonego tymianku i oregano
  • po pół łyżeczki: pieprzu ziołowego i czarnego


Miód zmieszać z olejem, octem winnym, sosem sojowym, przyprawami ziołowymi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso posolić, następnie oblać z obu stron zalewą i wstawiawić na co najmniej 2 godziny do lodówki (choć  najlepiej aż na całą dobę), obracając, co pewien czas.

 

Przed pieczeniem mięso osączyć z marynaty, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 240-250ºC, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140-160ºC. Piec ok. 1,5 godziny. (Średnio czas pieczenia wynosi godzinę na 1 kg mięsa).

 

Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i ostudzić. Powstały w trakcie pieczenia mięsa sos zagęścić mąką ziemniaczaną. Gdy pieczeń będzie zimna pokroić w plastry.

 

Proponujemy podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatą.

 

 

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

5

Liczba głosów:

13

Komentarze użytkowników (7)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~Aura 10:55:41 | 2010-03-11
achaa! :)
i teraz mam jasność! Dzięki Apio.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~apio 19:58:21 | 2010-03-10
Aura,
to nie od rodzaju tłuszczu zależeć będzie czy mięso będzie soczyste a od jego przygotowania przed pieczeniem. Chodzi o to, by "zamknąć" wilgoć w środku mięsa. My zrobiliśmy to tutaj przez marynowanie w zalewie zawierającej kwas - może to być wino, ocet, sok z cytryny lub piwo - pod ich wpływem wierzchnia warstwa mięsa ścina się. Ten zabieg wpływa tylko na powierzchnię pieczeni, nie zmieniając wnętrza. Inną metodą jest obsmażanie mięsa przed pieczeniem.

Odnośnie pieczenia pod przykryciem czy bez, to zależy na ile chrupiącą skórkę chce się uzyskać. Mięso pieczone w odkrytym naczyniu - najpierw w bardzo wyskiej temperaturze, następnie w niskiej będzie miało przyjemną chrupicą skórkę, natomiast pieczone naczyniu żaroodpornym lub w rękawie zachowa soczystość, ale nie zyska chrupiącej skórki.

Osobiście, w połowie czasu pieczenia odkrywam mięso i zazwyczaj jest pieknie przypieczone z wierzchu i soczyste w środku. W trakcie pieczenia można polewać wytapiającym się tłuszczem. Do dłuższego pieczenia używam oleju, najchętniej rzepakowego.

Pozdrawiam i smacznego!

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Aura 14:37:32 | 2010-03-10
A skoro jesteśmy przy temacie... może nikogo nie zniesmaczę  przywołując dowcip ze zbioru bpa Stefana Cichego.  – Kobieta modli się w kościele z książeczki do nabożeństwa. Obok niej leży sztuczna szczęka. Ksiądz podchodzi do niej i zapytuje: Czy te zęby nie przeszkadzają pani w modlitwie? Nie, to są zęby mojego męża, musiałam zabrać, bo by mi całe mięso w domu zjadł!

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Aura 13:27:04 | 2010-03-10
Dzięki Apio :)
Wybacz dociekliwość, ale na jakim tłuszczu najlepiej piec mięcho, żeby nie było zbyt suche, bo rozumiem, że w żaroodpornym naczyniu i w pierwszych 20tu minutach pod przykryciem, a później bez?

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~apio 13:00:43 | 2010-03-10
Mąką ziemniaczaną zagęszczamy sos powstały przy pieczeniu mięsa:) Zaraz to sprecyzuję w przepisie. Pozdrawiam:)

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Aura 12:37:54 | 2010-03-10
Czy pisząc "sos zagęścić mąką ziemniaczaną" autor ma na myśli marynatę, która
została po odsączeniu mięsa?

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~as 11:43:47 | 2010-03-10
Nie piszę złośiwie, ale mam prośbę- może jakiś przepis dla mniej wypełnionych portfeli.. Wiem, że dobre kuchark/dobrzy kucharze potafią "z niczego" coś dobrego wyczarować.

Oceń odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?