Domowe sposoby na grypę i przeziębienie

Czosnek dobry na (prawie) wszystko (fot. sxc.hu)

Niech się schowają maseczki, szczepionki i takie tam - niech żyją czosnek, miód i cytryna! Domowe sposoby na grypę i przeziębienie.

 

Postanowiliśmy odwołać się do mądrości ludowej i... internetu. Bo gdzie jak nie u babć i w sieci szukać przepisów na domowe, polecane specyfiki? Niżej rezultaty naszych badań. 

 

Grypa. Szczepić się czy nie?

 

Niekwestionowanym królem domowej apteki jest czosnek. To podstawa wszelkiego rodzaju wywarów, syropów i naparów. Nie powinno to dziwić, ponieważ czosnek ma silne działanie antybakteryjne, łagodzi katar i kaszel.

 

Syrop z czosnku

 

Najpopularniejszym czosnkowym preparatem jest syrop. Aby go przyrządzić należy zmiażdżyć kilka ząbków, a do powstałej masy wcisnąć sok z dwóch cytryn całość zalać niewielką ilością przegotowanej, schłodzonej wody. Miksturę przekładamy do ciemnego słoiczka, odstawiamy na kilka dni, odcedzamy. Powstały syrop pijemy trzy razy dziennie.

 

Mleko z miodem i czosnkiem

 

Z syropem o palmę pierwszeństwa walczy wybuchowa mieszkanka mleka, masła, czosnku i miodu. Przepis jest banalnie prosty. Do szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżkę masła i łyżkę miodu całość doprawiamy dwoma ząbkami rozgniecionego czosnku. Specyfik powoli wypijamy, wyobrażając sobie, że mikstura ta wybornie smakuje. Napój nawilża i natłuszcza błony śluzowe gardła oraz działa dezynfekująco.

 

Kanapka z czosnkiem

 

Przepis dla twardzieli. Na kromce chleba z masłem układamy drobno pokrojone 2-3 ząbki czosnku. Jemy wolno, dokładnie przeżuwamy. Zabieramy także kołdrę z sypialni i idziemy spać do innego pokoju. My polecamy wersję light kanapki czyli tosta z masłem czosnkowym (pół kostki masła mieszamy z dwoma ząbkami czosnku i łyżką suszonego oregano). Działa podobnie, smakuje o niebo lepiej.

 

Syrop z cebuli

 

Cebula - bliska kuzynka czosnku, dla bakterii zabójcza. Najczęściej polecanym specyfikiem jest syrop, który zmniejsza wydzielanie śluzu, ma właściwości wykrztuśne i bakteriobójcze. Syrop przyrządza się z pokrojonych w plastry cebul, które układa się warstwami, przekładając miodem lub zasypując cukrem. Nie zaszkodzi dodać kilku pokrojonych w plastry ząbków czosnku. Tak przygotowaną miksturę odstawia się na kilka godzin w ciepłe miejsce. Syrop powinno się pić od 3 do 5 razy dziennie.

 

Rosół z kury

 

Leczy się nim od czasów "Naszej szkapy" albo i dłużej. Nic dziwnego. Bulion wspomaga leczenie infekcji, działa przeciwzapalnie i ułatwia odkrztuszanie. Jeśli doda się do niego natkę pietruszki, ząbek czosnku (mało oryginalny pomysł) i pieprz - efekt leczniczy murowany - przynajmniej tak mówią ci, którzy polecają ten przepis.


Napar z lipy

 

Kolejnym sposobem na objawy przeziębienia i grypy jest napar z lipy, który ma właściwości przeciwgorączkowe, łagodzi katar i bóle głowy. Poprzez działanie napotne usuwa z organizmu szkodliwe substancje. Istnieje kilka sposobów na przyrządzenie takiego naparu. Najprostszy sposób na herbatkę z lipy jest następujący: 2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy zalewa się wrzątkiem i parzy przez około 10 minut.  Później należy wywar przecedzić i wypić. Gorący, jeśli ktoś nie ma wysokiej temperatury, bądź letni, gdy pacjent gorączkę ma. Do naparu można dodać miód, sok z cytryny lub sok malinowy.

 

Napar z mięty pieprzowej lub tymianku

 

Obniżają gorączkę, działają wykrztuśnie i antybakteryjnie. Oba przygotowuje się tak samo. Łyżeczkę ziół zalewa się wrzącą wodą - tak do połowy szklanki. Specyfik należy przyjmować kilka razy dziennie, zawsze przygotowując bo bezpośrednio przed wypiciem.

 

Uodparniająca lemoniada

 

W czasie poszukiwań znaleźliśmy także taki przepis. Do słoika wkłada się 8 ząbków czosnku, umytą i sparzoną połówkę cytryny, dodaje się 2 łyżki miodu. Całość doprawia się wyciśniętym sokiem z drugiej połówki cytryna i dopełnia szklanką przegotowanej zimnej wody. Specyfik na dobę wkłada się do lodówki i voilà. Po przecedzeniu taką lemoniadę (1 - 2 łyżeczki) pije się na noc. Kuracje należy powtarzać co kilka tygodni.

 

Syrop z czerwonych buraków

 

Dużego buraka ćwikłowego obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 4 łyżkami cukru. Odstawiamy na jeden dzień, a następnie pijemy dwa razy dziennie. Jakie to proste.

 

Nalewka bursztynowa


Popularny prezent znad morza (pył lub drobne, nieoszlifowane bursztyny w gustownej piersiówce) zalewany spirytusem i kilka dni czekamy. Później pijmy lub nacieramy stopy, plecy i piersi. W obu przypadkach nalewka działa rozgrzewająco i ponoć skutecznie.

 

Herbata z prądem

 

Niekwestionowany numer jeden na Podhalu i Sądecczyźnie - herbata z dodatkiem śliwowicy lub podobnego destylatu (np. z jabłek lub gruszek). Ponoć najlepszy napój na wczesne stadium choroby. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Do posłodzonej herbaty należy dodać alkohol w stosunku 60 do 40, choć jak mówią górale proporcje nie są ścisłe i zależą od regionu i pijącego. Ze względu na działanie (pożądane lub uboczne) lekarstwo to pije się wyłącznie przed snem.

 

Ten krótki przegląd domowych sposób na przeziębienie i grypę kończymy staropolskim:

Na zdrowie!

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.78

Liczba głosów:

77

Inteligentne Życie 

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?