Przepis na piernik tradycyjny siostry Anastazji

(fot. Andrzej Sochacki)

Wszystkim polecamy wyśmienity piernik tradycyjny siostry Anastazji.

 

Ciasto:

 

  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag miodu płynnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżka kakao

 

Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika.

 

Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160 stopni przez ok. 40-60 min.

 

Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Można ozdobić kokosem lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Smacznego!

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.79

Liczba głosów:

14

 

 

Komentarze użytkowników (3)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

EligiuszKowalczyk 10:11:38 | 2015-12-04
Ciekawa koncepcja zrobiłem i jestem trochę zwiedzony sam mam inny przepis
Lista zakupów:

- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklankę mąki żytniej pełnoziarnistej
- 40 dag miodu
- 1 szklankę wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1 czubatą łyżeczkę sody
- szczyptę soli
- 1 torebkę przyprawy do piernika lub alternatywnie – zmielone ziele angielskie, goździki, kolendrę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon.

Przepis:

Wymieszaj w misce mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól oraz przyprawy do piernika. Rozpuść w garnku miód, dodaj olej, wodę i zagotuj. Do wrzątku dodaj wymieszane suche składniki i ciągle mieszając drewnianą łyżką doprowadź do dokładnego ich połączenia. Po wystudzeniu wyrabiaj przez chwilę ciasto. Następnie odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągnij ciasto z lodówki i po jego ogrzaniu do temperatury pokojowej rozpocznij wałkowanie. Zaangażuj rodzinę o wycinania pięknych świątecznych kształtów. Blachę wysmaruj olejem i nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Piecz około 10 minut.

Pierniczki wykonane według tego przepisu są miękkie, nie wymagają przechowywania w specjalnych pojemnikach. Do spożycia nadają się zaraz po upieczeniu. Nie ma przeciwwskazań, aby po upieczeniu przechowywane były w metalowej puszce. Nawet po roku (!)  będą tak samo pyszne i pachnące! Proponowane przez nas wypieki posiadają tylko jedną wadę. Nieprawdopodobnie szybko znikają!

znalezione na http://www.ecocafe.pl/pierniczki-idealne

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~andre___ 22:32:43 | 2012-12-20
Moje ciasto na piernik leżakuje, kwasi się przez min tydzień, najpierw w ciepłym, potem chłodnym miejscu, najlepiej taki staropolski piernik upiec na min 4 dni przed podaniem na świąteczny stół (trzymać w chłodzie)

Oceń 1 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Wojtek 17:40:10 | 2012-02-09
hmmm. To raczej jest babka o smaku piernikowym. Ciasto na prawdziwy piernik powinno leżakować kilka tygodni. Polecam audycję z arcjiwum Radia Maryja "Pierniki Toruńskie":
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=28836
pozdrawiam

Oceń 4 4 odpowiedz

 

 

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Google
Zaloguj przez Facebook