Piernik tradycyjny wg przepisu Siostry Anastazji

S. Anastazja / DEON.pl / apio

(fot. Andrzej Sochacki)

ZOBACZ TAKŻE

Wszystkim polecamy wyśmienity piernik tradycyjny Siostry Anastazji.

 

 

 

CIASTO

  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag miodu płynnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżka kakao

Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika.

Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min.

 

Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Można ozdobić kokosem lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Wiecej przepisów na wyśmienite ciasta i ciasteczka, zdrowe surówki i sałatki oraz wiele innych potraw znajdziesz w  poradnikach kulinarnych Siostry Anastazji - zobacz!

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

5

Liczba głosów:

12

Komentarze użytkowników (2)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~andre___ 22:32:43 | 2012-12-20
Moje ciasto na piernik leżakuje, kwasi się przez min tydzień, najpierw w ciepłym, potem chłodnym miejscu, najlepiej taki staropolski piernik upiec na min 4 dni przed podaniem na świąteczny stół (trzymać w chłodzie)

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Wojtek 17:40:10 | 2012-02-09
hmmm. To raczej jest babka o smaku piernikowym. Ciasto na prawdziwy piernik powinno leżakować kilka tygodni. Polecam audycję z arcjiwum Radia Maryja "Pierniki Toruńskie":
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=28836
pozdrawiam

Oceń odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?