Ambasador Siostry Anastazji

(fot. Andrzej Sochacki)

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienitego Ambasadora Siostry Anastazji.

 

 

 

BISZKOPT JASNY

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.

 

 

MASA

  • 1 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 40-50 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • orzechy krojone
  • rodzynki
  • bakalie
  • czekolada
  • ananasy z puszki
  • sok z cytryny

W 1/4 l mleka roztrzepać budyń razem z jajkami, żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając schłodzony budyń.

Utartą masę podzielić na 2 części:

do jednej części (ciemnej) dodać 1-2 łyżeczki kakao, orzechy krojone, rodzynki, pokrojoną czekoladę;
do drugiej (białej) dodać bakalie, czekoladę krojoną, pokrojone ananasy z puszki, do smaku sok z cytryny.

 


PRZEŁOŻENIE PLACKA


Biszkopt - masa ciemna - masa biała. Przyozdobić kakao w proszku lub tartą czekoladą.

 

 

Wiecej przepisów na wyśmienite ciasta i ciasteczka, zdrowe surówki i sałatki oraz wiele innych potraw znajdziesz w  poradnikach kulinarnych Siostry Anastazji - zobacz!

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.56

Liczba głosów:

9

Komentarze użytkowników (1)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~teresa 11:12:13 | 2011-03-28
Moja karpatka przypomina nieco kremówki.Nigdzie nie wpuszczają do teatru za darmo.

Oceń 1 odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?