Pychotka - słodki przebój Siostry Anastazji

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienitą "Pychotkę" Siostry Anastazji.

  

 

 

CIASTO

  • 20 dag margaryny
  • 40 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1-2 małe słoiki powideł

Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto.
Podzielić na 2 części.
Każdą część rozwałkować i wyłożyć na 2 foremki.

Białka ubić z cukrem na pianę.
Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę.
Można posypać pokrojonymi orzechami.
Piec w temp. 200'C przez 30 min.
Po upieczeniu przełożyć masą.

 

 

MASA

  • 25 dag masła
  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ugotować budyń i schłodzić.


Masło utrzeć.


Do masła dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.

 

 

Wiecej przepisów na wyśmienite ciasta i ciasteczka, zdrowe surówki i sałatki oraz wiele innych potraw znajdziesz w  poradnikach kulinarnych Siostry Anastazji - zobacz!

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.77

Liczba głosów:

26

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?