Złociste racuszki z jabłkami i cynamonem

Złociste racuszki z jabłkami (fot. Nezemnaya/flickr.com)

Kiedy mamy ochotę na coś dobrego i szybkiego w wykonaniu, warto zrobić racuchy z jabłkami. Pulchniutkie, złociste... pyszności!

 

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 jabłka

 

 

Odzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie wymieszać w głębokiej misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o gubych oczkach. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą łyżką, formujac okragłe placuszki. Smażyć na złocisty kolor.

 

Podawać posypane cukrem pudrem i zajadać sie do woli!

 

 

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.89

Liczba głosów:

36

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?