Złociste racuszki z jabłkami i cynamonem

Złociste racuszki z jabłkami (fot. Nezemnaya/flickr.com)

Kiedy mamy ochotę na coś dobrego i szybkiego w wykonaniu, warto zrobić racuchy z jabłkami. Pulchniutkie, złociste... pyszności!

 

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 jabłka

 

 

Odzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie wymieszać w głębokiej misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o gubych oczkach. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą łyżką, formujac okragłe placuszki. Smażyć na złocisty kolor.

 

Podawać posypane cukrem pudrem i zajadać sie do woli!

 

 

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.89

Liczba głosów:

36

Komentarze użytkowników (9)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~maria.chorazak@.pl 11:22:16 | 2014-08-08
polowę mleka nalezy zastąpić np kefirem , śmietaną lub maślanką  a jabłka najlepiej pokroić . Takie racuszki robię od 25 lat :):)

Oceń 2 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~piurnis 14:24:12 | 2012-05-07
racuszki wysżły pierwsza klasa! tylko ja tez pokroilam 2 jablka na male plaskawe kawałki
wyszły wyśmienite!

Oceń 3 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~anonimowy 19:22:08 | 2011-08-04
robilam z cynamonem mi nie smakują i wcale duze nie wyrastaja u teściowej jadłam lepsze!!!!

Oceń 3 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~renata 05:51:19 | 2010-10-15
Ciekawą kompozycję smakową tworzy dodanie oprócz jabłek - pokrojonego banana.

Oceń 4 1 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Autoryzacja 18:30:34 | 2010-10-13
Nie pasteryzowane?

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Amber 01:38:55 | 2010-04-26
Też bardzo lubię. Jabłka zamist ścierać czasem kroję na małe kawałki- lepiej je czuć w placuszkach. No i nie do końca zgadzam się z tym, aby zajadać się do woli :))


No, właśnie...z tym zajadaniem się to trzeba ostrożnie. I rzeczywiście kawałki jabłek, np cieniutkie plasterki smakują lepiej :))


Bardzo lubię, ale zgadzam się z Wami. Bardzie smakują mi plastry dobrego gatunkowo jabłka z sadu sąsiadów - pomarańczowej renety. Paluszki lizać i powoli delektowac się!

Oceń 3 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Iga 23:06:19 | 2010-04-25
Mmmmmniam, mniam, moja babcia takie robi:)

Oceń 2 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

Olinka 23:32:25 | 2010-04-24
Też bardzo lubię. Jabłka zamist ścierać czasem kroję na małe kawałki- lepiej je czuć w placuszkach. No i nie do końca zgadzam się z tym, aby zajadać się do woli :))


No, właśnie...z tym zajadaniem się to trzeba ostrożnie. I rzeczywiście kawałki jabłek, np cieniutkie plasterki smakują lepiej :))

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

joan 16:22:04 | 2010-04-23
Też bardzo lubię. Jabłka zamist ścierać czasem kroję na małe kawałki- lepiej je czuć w placuszkach. No i nie do końca zgadzam się z tym, aby zajadać się do woli :))

Oceń odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?