Ciasto rumowe Siostry Anastazji

s. Anastazja / DEON.pl

"Ciasto rumowe" Siostry Anastazji.
(fot. Andrzej Sochacki)

ZOBACZ TAKŻE

Zbliżają się święta, a wraz z nimi czas intensywnego gotowania, pieczenia, przygotowywania najprzeróżniejszych pyszności. Przez najbliższe dni prezentować będziemy przepisy na potrawy i słodkości, których pewnie nie braknie na naszych stołach. Na wstępie proponujemy "Ciasto rumowe Siostry Anastazji".

 

 

 

BISZKOPT ORZECHOWY


Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180°C ok. 30 min.

 

 

 

MASA ORZECHOWA

 

Składniki:

 

  • 2 kostki masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka rumu
  • 2 1/2 szklanki orzechów krojonych

Pokrojone orzechy namoczyć w 1 szklance rumu, przelać do zamkniętego naczynia (np. słoika) i zostawić na ok. 24 godz. Masło utrzeć, dodając cukier waniliowy, cukier puder, całe jaja i na końcu orzechy moczone w rumie.


Tak przygotowaną masę orzechową wyłożyć na biszkopt. Wierzch posypać kakao lub startą czekoladą.

 

 

Pychotka!

 


Przepis pochodzi z książki: 100 nowych ciast. Przepisy Siostry Anastazji

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.27

Liczba głosów:

11

Komentarze użytkowników (9)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

szymek 19:13:57 | 2011-12-25
Moja mama durzo piecze ciast ale nigdy ciasta siostry Anastazji nieupiekła zgodnie z przepisem poniewarz twierdzi ze są drogie.Zresztą moja mama kiedyś była szefem kuchni i wie co dobre....

No niestety, dobre skladniki sa drogie. Tutaj to zapewne najdrozszy jest dobry rum.
Dlatego tez wymyslono zapach rumowy, by oszukiwac niektore podniebienia ;)
Tak samo jak nie zastapi sie masla margaryna...

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~zaduma 00:57:40 | 2011-12-19
rumowe...

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~GL1978 18:51:41 | 2011-12-02
 ok wszystko dobrze..ale czy siostra musi wrzucac do ciasta proszek do pieczenia...ja naprawde czegos takiego jesc nie moge, bo inaczej zagazuje mi sie zoladek...a tak prawde mowiac , to jeszcze 20 albo 30 lat temu proszku tego sie praktycznie nie uzywalo

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~+_coraifw 18:44:52 | 2011-10-14
Moja mama durzo piecze ciast ale nigdy ciasta siostry Anastazji nieupiekła zgodnie z przepisem poniewarz twierdzi ze są drogie.Zresztą moja mama kiedyś była szefem kuchni i wie co dobre....

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Jana 22:56:02 | 2011-05-18
Do Doris:
Ciasta siostry Anastazji są fantastyczne - wiem o czym mówię, bo dużo piekę i mam Jej wszystkie ksziążki.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Doris 23:44:34 | 2011-04-21
Niezdrowe! Bardzo kaloryczne!!! Drogie składniki! Jedyny plus- smaczne! Jestem  przeciwniczką ciast Siostry Anastazji.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~salmonella 15:50:34 | 2011-04-21
Nie wolno spożywać surowych jajek. Cóż to za przepis. Kto bierze odpowiedzialność?
można, można, taka ilość rumu zabije wszelkiego bakcyla, po to właśnie dodaje się do kremu alkohol.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Kasia 21:54:42 | 2010-11-27
Można!!! Tylko trzeba jajka wyparzyć, przecież lody też się robi się z surowych jaj.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~em 13:01:51 | 2010-03-27
Nie wolno spożywać surowych jajek. Cóż to za przepis. Kto bierze odpowiedzialność?

Oceń odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?