Murzynek z polewą czekoladową

slo

Na sobotnio - niedzielne popołudnie do kawy i nie tylko do kawy
(fot.sxc.hu)

ZOBACZ TAKŻE

Na sobotnio - niedzielne popołudnie do kawy i nie tylko do kawy -  czekoladowy mazurek z czekoladową polewą, która lekko wsiąkając w ciasto sprawia, że staje się ono odrobinę wilgotne przez co dosłownie rozpływa się w ustach...

 

 

 

 

 

 



Ciasto - składniki:

  • 1 kostka margaryny,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 jajka,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Polewa - składniki:

  • 2-3 łyżek cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka,
  • pół kostki masła.

Wykonanie:

  • Margaryna, cukier, kakao i wodę podgrzewać aż do zagotowania, następnie odstawić do przestygnięcia.
  • Do ostudzonego syropu dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
  • Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta.
  • Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok. 40 min. w temp. 170-180°C.

Polewa -  wykonanie:

  • Składniki rozpuszczać na wolnym ogniu stale mieszając, aż do uzyskania średniej gęstości.
  • Polać polewą upieczony murzynek.
Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.79

Liczba głosów:

19

Komentarze użytkowników (6)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~edi 16:45:39 | 2012-11-17
robie to ciasto juz trzeci raz, za kazdym wyszło i smakowało obłednie. dziekuje:)

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Mela 09:14:33 | 2011-11-02
Polecam dodać do ciasta pokrojone orzechy i troche rodzynek:) PYCHA:)

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~drawbal 17:36:13 | 2009-12-04
I zrobiło się ciepło, jak w domu, ech.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

Blanka 17:26:54 | 2009-12-04
Zachęcona zdjęciem zabrałam się za pieczenie :) Może nie wygląda jak pierwowzór, ale robiło się szybko i szybko znika. Czego chcieć więcej od ciasta?

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Majka 08:37:57 | 2009-11-29
Do polewy powinno się chyba dodać kakao?

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~iwa 16:12:55 | 2009-11-27
Jaki piękny! Wiem co upiekę na weekend! Dzięki redakcjo!
:)))

Oceń odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?