Schab czosnkowy pieczony w rękawie

apio / DEON.pl

Pieczony schab czosnkowy
(fot. calamity_hane/flickr.com)

ZOBACZ TAKŻE

Pyszny, aromatyczny, soczysty, mocno czosnkowy - schab pieczony w rękawie. Nie sposób mu się oprzeć...

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • olej
  • rękaw do pieczenia


Przecisnąć czosnek przez praskę, dodać pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i zalać olejem do uzyskania gęstej masy. Masą wysmarować schab, włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić do lodówki na 12 godzin.

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, włożyć rękaw do piekarnika (na brytfance) i piec ok 60 min. W trakcie pieczenia rękaw ze schabem obrócić kilka razy - schab równo się upiecze.

 

Po przestygnięciu krioć na plastry ok. 1 - 1,5 cm.

 

Pyszny, aromatyczny, mocno czosnkowy! 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.24

Liczba głosów:

25

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?