Soczysty filet z indyka, pieczony w folii

Mięso z indyka, zwłaszcza pierś ma wyjątkowo niską zawartość tłuszczu - zaledwie 2%, a i te 2% to wartościowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego dobrze, by indyk częściej gościł w naszej kuchni, w miejsce np. tak popularnej wieprzowiny. Dziś polecamy soczysty filet z indyka, pieczony w folii.

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Filet umyć, głęboko ponakłuwać widelcem.

 

W 1 litrze wody rozpuścić 2 łyżki soli i zalać tą mieszanką mięso na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, osączyć i wysuszyć.

 

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią mięso. Tak przygotowane mięso zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie piec przez 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, po tym czasie folię rozchylić i dopiec filet przez 10 minut. Znakomicie smakuje na gorąco jak i na zimno.

 

Plastry mięsa podawać przyozdobine plasterkiem cytryny i gałązkami świeżego rozmarynu.

 

 

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.19

Liczba głosów:

42

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?