Soczysty filet z indyka, pieczony w folii

Mięso z indyka, zwłaszcza pierś ma wyjątkowo niską zawartość tłuszczu - zaledwie 2%, a i te 2% to wartościowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego dobrze, by indyk częściej gościł w naszej kuchni, w miejsce np. tak popularnej wieprzowiny. Dziś polecamy soczysty filet z indyka, pieczony w folii.

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Filet umyć, głęboko ponakłuwać widelcem.

 

W 1 litrze wody rozpuścić 2 łyżki soli i zalać tą mieszanką mięso na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, osączyć i wysuszyć.

 

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią mięso. Tak przygotowane mięso zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie piec przez 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, po tym czasie folię rozchylić i dopiec filet przez 10 minut. Znakomicie smakuje na gorąco jak i na zimno.

 

Plastry mięsa podawać przyozdobine plasterkiem cytryny i gałązkami świeżego rozmarynu.

 

 

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.23

Liczba głosów:

39

Komentarze użytkowników (14)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~ggs 17:06:18 | 2013-10-31
Czy ta woda z solą ma być gorą ca czy zimna ?

Oceń 1 6 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~kolka 15:13:26 | 2013-04-14
wypróbowałam dzisiaj! przypadł do gustu wszystkim domownikow :) Dziękuję za podzielenie się!

Oceń 1 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~marta 22:13:11 | 2013-03-07
super przepis - dzisiaj wypróbowałam - smaczny - i na obiad i do kanapki

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~basia 17:18:00 | 2013-01-24
Zrobilam indyka- dodalam jeszcze lyzke miodu- cos pysznego- dziekuje za przepis- zdrowy i smaczny

polecam

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Magda 16:07:07 | 2013-01-18
w zyciu nie jadlam lepszego fileta :)
dodalam jeszcze lyzke miodu do marynaty - miodzio :)

POLECAM :)

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~aga 16:06:38 | 2013-01-05
Zrobiłam, naprawdę rewelacyjny! tylko prosiło się o dodanie łyżeczki miodu, marynata ma super smak, indyk wyszedł soczysty i aromatyczny a nie wysuszony

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Madzia 15:22:36 | 2012-04-16
wygląda i pachnie super! zaraz sprawdzę czy też tak smakuje

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~gadula 19:45:36 | 2012-03-03
Czas pieczenia zależy od wagi sztuki mięsa. Zwykle na 1 kg sztuki mięsa trzeba liczyć 1h pieczenia.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Aneta 16:50:04 | 2012-02-01
Super przepis! Indyk jest przepyszny, moja dwuletnia Córka go zajada i chce więcej! Czas pieczenia jednak zdecydowanie dłuższy niż w przepisie. Polecam ten przepis.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~bsia 17:24:33 | 2012-01-24
Bardzo smaczne ;D polecam, ale jednak pieczenie zdecydowanie dlużej niż 50min.. Smakowite, proste i w zasadzie szybkie..

Oceń 1 1 odpowiedz

Pokaż więcej komentarzy

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?