Zapiekanka z ziemniaków wg s. Anastazji

slo

Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić na plasterki
(fot. frideryka)

ZOBACZ TAKŻE

W brytfannie ułożyć warstwę ziemniaków, połowę pieczarek (lub wędliny), cebuli i jajek, kolejną warstwę ziemniaków, resztę składników, a na wierzchu znowu ziemniaki.  I zapiekanka gotowa!

 

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 6 jajek,
  • 20 dag pieczarek lub wędliny,
  • 2 średnie cebule,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 10 dag twardego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz.

Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić na plasterki.
  • 3 jajka ugotować i pokroić. Pieczarki (lub wędlinę) pokroić i usmażyć.
  • Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor.
  • W brytfannie ułożyć warstwę ziemniaków, połowę pieczarek (lub wędliny), cebuli i jajek, kolejną warstwę ziemniaków, resztę składników, a na wierzchu znowu ziemniaki.
  • Roztrzepać 3 jajka ze śmietaną, dodać soli, pieprzu, wymieszać i zalać ziemniaki.
  • Wierzch posypać serem startym na tarce o grubych oczkach. Włożyć do piekarnika i zapiec.

Przepis pochodzi z książki: 173 specjały Siostry Anastazji

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.88

Liczba głosów:

24

Komentarze użytkowników (4)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~Mela 11:12:24 | 2010-01-16
Przepisy siostry Anastazji są pyrzne, szczególnie ciasta:) 

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~joan 20:28:52 | 2010-01-15
Jadziu, gdybyś chciała piec surowe ziemniaki to musałabyś je włożyć wcześniej i dopiero pod koniec dodać resztę. Inaczej to ziemniaki będą jeszcze surowe, a reszta zacznie się przypalać. Dlatego w przepisie są ziemniaki ugotowane.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Jadzia 20:06:33 | 2010-01-15
A czy ziemniaki można surowe wrzucić do zapiekanki? Ja zawsze do tej pory gotowałam je wcześniej w mundurkach, bo bałam się, że się nie upieką w piekarniku. Pozdrawiam:)

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~tezik 23:54:11 | 2010-01-12
robiłam tą zapiekankę, prosta i smaczna, ale trochę długo się to zapieka w piekarniku (nie chciałam jeść płynnego jajka ze śmietaną :/)

Oceń odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?