Zapiekanka z ziemniaków wg s. Anastazji

Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić na plasterki (fot. frideryka)

ZOBACZ TAKŻE

W brytfannie ułożyć warstwę ziemniaków, połowę pieczarek (lub wędliny), cebuli i jajek, kolejną warstwę ziemniaków, resztę składników, a na wierzchu znowu ziemniaki.  I zapiekanka gotowa!

 

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 6 jajek,
  • 20 dag pieczarek lub wędliny,
  • 2 średnie cebule,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 10 dag twardego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz.

Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić na plasterki.
  • 3 jajka ugotować i pokroić. Pieczarki (lub wędlinę) pokroić i usmażyć.
  • Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor.
  • W brytfannie ułożyć warstwę ziemniaków, połowę pieczarek (lub wędliny), cebuli i jajek, kolejną warstwę ziemniaków, resztę składników, a na wierzchu znowu ziemniaki.
  • Roztrzepać 3 jajka ze śmietaną, dodać soli, pieprzu, wymieszać i zalać ziemniaki.
  • Wierzch posypać serem startym na tarce o grubych oczkach. Włożyć do piekarnika i zapiec.

Przepis pochodzi z książki: 173 specjały Siostry Anastazji

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.72

Liczba głosów:

25

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?