Kapuśniaczki z pieczarkami wg. s. Anastazji

Kapuśniaczki z pieczarkami wg. s. Anastazji
183 nowe przepisy siostry Anastazji (fot.A.Sochacki)
s. Anastazja / slo

"Wspólnota stołu to wyjątkowa i szczególna bliskość osób, bowiem ten, jakże rodzinny, kontekst przebywania razem - w czasie, gdy syci się ciało i duch się buduje - jednoczy zebranych i zobowiązuje."
ks. Stanisław Groń SJ

Cytat pochodzi ze wstępu do książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji", z której wybraliśmy również przepis na kapuśniaczki z pieczarkami. Do kapuśniaczków polecamy barszcz!

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 5-6 dag drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki mleka,
  • cukier i sól do smaku.

CIASTO

DEON.PL POLECA

Wykonanie:

  • W naczyniu drożdże rozkruszyć z cukrem, z odrobiną mąki i mlekiem.
  • Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże.
  • Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

NADZIENIE

Składniki:

  • 1 mała kapusta biała,
  • 2 średnie cebule,
  • 30 dag pieczarek,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz.

Wykonanie:

  • Kapustę pokroić na drobne kawałki, ugotować (nie na miękko), przestudzić, odcisnąć wodę i zmielić w maszynce o grubszych otworach.
  • Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić.
  • Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą.
  • Ciasto porcjami rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zawinąć w rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta radełkiem.
  • Dobrze skleić, ułożyć połączeniami do spodu.
  • Nożem (nie ostrzem) zrobić dekoracyjną kratkę i ciąć na nieduże kawałki.
  • Układać na natłuszczonej blaszce.
  • Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem.

Przepis pochodzi z książki: 183 nowe przepisy siostry Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Kapuśniaczki z pieczarkami wg. s. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.