Ruskie pierogi wg przepisu Siostry Anastazji

Któż z nas nie przepada za domowymi pierogami. I wbrew pozorom nie są one tak trudne do przygotowania. Warto się o tym przekonać, bo, spójrzmy prawdzie w oczy, żadne kupne pierogi nie dorównają w smaku tym domowym. Polecamy sprawdzony przepis Siostry Anastazji.

 

 

 

 

CIASTO

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki letniej wody

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.

 


 

 

NADZIENIE

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 20-30 dag białego sera
  • 1 duża cebula
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz


Ziemniaki ugotować i ugnieść, dodając biały ser pokruszony (nie mielony), tak aby były grudki. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem - ma być pikantne.

 

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.

 

Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane masłem lub masłem z przesmażoną cebulą.

 

 

Więcej przepisów w książce 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI


 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.87

Liczba głosów:

31

Komentarze użytkowników (8)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~Renia 16:42:25 | 2015-02-15
Sama polecam też te z skwarkiem do sprubowania http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami

Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

Oceń 4 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Tamara 16:41:08 | 2015-02-15
Pierożki ruskie są bardzo smaczne - choć to na pewno kwestia gustu. Świetnie napisany wpis, bardzo rzeczowo jak zrobić te przepyszne zdanie. Sama często robię takie dania i polecam wszystkim takie do spróbowania z skwarkami <a href="http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/">http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/</a>

Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

Oceń 4 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~asbabicz 18:57:13 | 2013-02-07
pycha! ja daje wodę wrzacą, lekko jakby zaparzam mąke i daję łyżeczke masła do mąki a brzegi krążków podczas zlepiania lekko zwilżam wodą czerpiąc ją palcem ze spodeczka. Robie dużo pierogow, z 1 kg mąki i po ugotowaniu układam część na tacki do zamrażalnika i potem dokładam na patelnie jak podgrzewam jaieś mięso, kiełbaske etc. pasuje do wszystkiego, nawet gdy na patelni podgrzewam szpinak to wrzucam też na koniec pierogi z zamrazalnika i za chwilę jako jedno danie. Albo jak gosc przyjdzie, to wrzucam zamrozone na patelnie na masło z woda i na małym ogniu podgrzewam, za chwile mamy ucztę. mniam mniam

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~lisa 15:38:44 | 2012-09-22
Dlaczego w przepisie jest ze dodajemy ok 1szk wody skoro w oryginale przepisu siostry Anastazji jest napisane ze dodajemy tylko ok 1/2 szklanki leniej wody?
rozumiem ze tutaj przepis jest urozmaicony-czyli nieoryginalny

Oceń 1 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Bozena ~lisa 23:24:16 | 2015-04-01
Bo wodę do ciasta na pierogi należy dolewać stopniowo i wyrabiać !Jedna mąka przyjmie mniej wody druga więcej! Ciasto musi być elastyczne

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~babinka 15:38:25 | 2012-02-18
sa jeszcze lepsze gdy do farszu dodać cebulkę przysmażoną na świeżutkiej słonince albo boczku i okrasić skwarkami.Korzystam z rady Magdy Gessler i ciasto przykrywam rozgrzaną miską kamionkową,jest mięciutkie i sprężyste.

Oceń 1 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~rybka 00:17:47 | 2011-12-01
Świetny przepis - polecam całym sercm :) spróbowałam, zrobiłam i wyszly pyszne :)

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

joan 13:58:01 | 2010-10-07
O, to bardzo lubię.. niestety, nie przyrządzać, ale jeść..

Oceń odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?