dzienniknaukowy.pl / tk
Szwedzcy naukowcy z Karolinska Institutet opracowali czujnik, który wykrywa ślady pestycydów na produktach spożywczych. Urządzenie w pięć minut z powodzeniem wykryło substancje na owocach nie niszcząc produktu.
Szwedzcy naukowcy z Karolinska Institutet opracowali czujnik, który wykrywa ślady pestycydów na produktach spożywczych. Urządzenie w pięć minut z powodzeniem wykryło substancje na owocach nie niszcząc produktu.
PAP / mg
W sobotę obchodzony jest - pod patronatem resortu rolnictwa - Wielki Dzień Pszczół, mający zwrócić uwagę opinii publicznej na rolę tych owadów w środowisku i zachęcić do ich ochrony. W związku z tym miejska pasieka pojawiła się na jednym z dachów PKiN.
W sobotę obchodzony jest - pod patronatem resortu rolnictwa - Wielki Dzień Pszczół, mający zwrócić uwagę opinii publicznej na rolę tych owadów w środowisku i zachęcić do ich ochrony. W związku z tym miejska pasieka pojawiła się na jednym z dachów PKiN.
PAP / kn
W całej Japonii potwierdzono ponad 1700 przypadków zatruć u osób, które zjadły mrożone gotowe dania zanieczyszczone pestycydami - poinformowała w środę telewizja NHK. Wcześniej tego dnia informowano o ponad tysiącu skarg dotyczących zachorowań.
W całej Japonii potwierdzono ponad 1700 przypadków zatruć u osób, które zjadły mrożone gotowe dania zanieczyszczone pestycydami - poinformowała w środę telewizja NHK. Wcześniej tego dnia informowano o ponad tysiącu skarg dotyczących zachorowań.
PAP / drr
Intensywne wykorzystanie pestycydów w rolnictwie zagraża pszczołom miodnym i dzikim owadom zapylającym, a przez to - stabilności europejskiego łańcucha dostaw żywności - ostrzegają autorzy raportu nt. kryzysu pszczół, przygotowanego dla Greenpeace.
Intensywne wykorzystanie pestycydów w rolnictwie zagraża pszczołom miodnym i dzikim owadom zapylającym, a przez to - stabilności europejskiego łańcucha dostaw żywności - ostrzegają autorzy raportu nt. kryzysu pszczół, przygotowanego dla Greenpeace.
PAP / wm
Zwiększona śmiertelności pszczół zagraża produkcji żywności i stabilności w środowiska w Unii Europejskiej. Bruksela przyjęła raport wzywający władze UE i rządy do zwiększenia wysiłków i nakładów na rzecz ochrony pszczół - informuje "Puls Biznesu".
Zwiększona śmiertelności pszczół zagraża produkcji żywności i stabilności w środowiska w Unii Europejskiej. Bruksela przyjęła raport wzywający władze UE i rządy do zwiększenia wysiłków i nakładów na rzecz ochrony pszczół - informuje "Puls Biznesu".