Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce Ewelina Krajczyńska / slo
Smak parmezanu swą sławę zawdzięcza specyficznemu mikroklimatowi panującemu w okolicach Padwy, ser Grana Padano znawcy osłuchują młoteczkiem, a kawę o najlepszym aromacie wypijemy, jeśli trafimy na wyjątkowe ziarna perłowe. Gdy mamy ochotę na zieloną i mocną herbatę powinniśmy sięgnąć po "herbaty uprawy przykrywanej".
Smak parmezanu swą sławę zawdzięcza specyficznemu mikroklimatowi panującemu w okolicach Padwy, ser Grana Padano znawcy osłuchują młoteczkiem, a kawę o najlepszym aromacie wypijemy, jeśli trafimy na wyjątkowe ziarna perłowe. Gdy mamy ochotę na zieloną i mocną herbatę powinniśmy sięgnąć po "herbaty uprawy przykrywanej".
"Dziennik Gazeta Prawna" / PAP / pz
Resort finansów planuje podwyższenie stawki podatku VAT z 8 do 23 proc. dla sprzedaży napojów, przy przyrządzaniu których wykorzystywany jest napar z kawy oraz herbaty - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Resort finansów planuje podwyższenie stawki podatku VAT z 8 do 23 proc. dla sprzedaży napojów, przy przyrządzaniu których wykorzystywany jest napar z kawy oraz herbaty - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
PAP / pz
Kofeina może łagodzić problemy z ruchem u osób dotkniętych chorobą Parkinsona - wynika z opublikowanych badań naukowców z kanadyjskiego uniwersytetu McGill.
Kofeina może łagodzić problemy z ruchem u osób dotkniętych chorobą Parkinsona - wynika z opublikowanych badań naukowców z kanadyjskiego uniwersytetu McGill.
PoProstuZdrowo.pl / slo
Wśród wielu czynników, które mają wpływ na występowanie bólów głowy, wymienia się również kwestie związane ze sposobem odżywiania. Szacuje się, że napoje i pokarmy, które spożywamy są w ponad 30% przyczyną pojawiającej się migreny. Pożywienie - ale i jego jakość, sposób łączenia poszczególnych produktów - jest uważane za jedną z kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.
Wśród wielu czynników, które mają wpływ na występowanie bólów głowy, wymienia się również kwestie związane ze sposobem odżywiania. Szacuje się, że napoje i pokarmy, które spożywamy są w ponad 30% przyczyną pojawiającej się migreny. Pożywienie - ale i jego jakość, sposób łączenia poszczególnych produktów - jest uważane za jedną z kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce slo
Spożycie większych ilości kofeiny zawartej w kawie znacznie zmniejsza ryzyko włóknienia i marskości wątroby u osób ze niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem tego narządu - wynika z najnowszych badań naukowców, którzy opisali je na łamach pisma "Hepatology".
Spożycie większych ilości kofeiny zawartej w kawie znacznie zmniejsza ryzyko włóknienia i marskości wątroby u osób ze niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem tego narządu - wynika z najnowszych badań naukowców, którzy opisali je na łamach pisma "Hepatology".
"Metro" / PAP / slo
Kryzys gospodarczy i brak pracy według ekonomistów powodują, że chętniej sięgamy po alkohol, kawę czy papierosy. A u nas popyt na używki zamiast rosnąć, spada - stwierdza "Metro".
Kryzys gospodarczy i brak pracy według ekonomistów powodują, że chętniej sięgamy po alkohol, kawę czy papierosy. A u nas popyt na używki zamiast rosnąć, spada - stwierdza "Metro".
PAP / wm
623 kawy w ciągu zaledwie godziny zaparzyło dwóch barmanów z Mediolanu, którzy podczas zawodów w tym mieście otrzymali tytuł najszybszych na świecie. Na przygotowanie jednego espresso potrzebowali niecałych 6 sekund.
623 kawy w ciągu zaledwie godziny zaparzyło dwóch barmanów z Mediolanu, którzy podczas zawodów w tym mieście otrzymali tytuł najszybszych na świecie. Na przygotowanie jednego espresso potrzebowali niecałych 6 sekund.
PAP / psd
Kawa tanieje, ale jej miłośnicy nadal płacą za nią więcej niż przed rokiem. Dzieje się tak za sprawą wytwórców i dystrybutorów, którzy utrzymując wysokie ceny odbijają sobie straty poniesione na niskich marżach - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Kawa tanieje, ale jej miłośnicy nadal płacą za nią więcej niż przed rokiem. Dzieje się tak za sprawą wytwórców i dystrybutorów, którzy utrzymując wysokie ceny odbijają sobie straty poniesione na niskich marżach - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce slo
Kawa stała się dla wielu niezbędną pomocą w codziennym stresie w miejscu pracy, ale konsumowana w nadmiarze może wywoływać słuchowe halucynacje - twierdzą naukowcy z australijskiego uniwersytetu La Trobe w Melbourne.
Kawa stała się dla wielu niezbędną pomocą w codziennym stresie w miejscu pracy, ale konsumowana w nadmiarze może wywoływać słuchowe halucynacje - twierdzą naukowcy z australijskiego uniwersytetu La Trobe w Melbourne.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce slo
Mężczyźni regularnie pijący kawę – z kofeiną lub bez – mają mniejsze ryzyko zachorowania na agresywnego raka prostaty – sugerują badania przeprowadzone wśród niemal 48 tys. mężczyzn z USA.
Mężczyźni regularnie pijący kawę – z kofeiną lub bez – mają mniejsze ryzyko zachorowania na agresywnego raka prostaty – sugerują badania przeprowadzone wśród niemal 48 tys. mężczyzn z USA.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
Piotr Patyna vel Alvin
Cieszyński likier kawowy doskonale nadaje się jako dodatek do popołudniowych deserów. Najlepiej jednak będzie smakował wówczas, gdy jesienią lub zimą, ok. godziny 18. podamy jedynie jeden kieliszek z jedną kostką gorzkiej czekolady lecz po wielokroć, opowiadając historię jego powstania.
Cieszyński likier kawowy doskonale nadaje się jako dodatek do popołudniowych deserów. Najlepiej jednak będzie smakował wówczas, gdy jesienią lub zimą, ok. godziny 18. podamy jedynie jeden kieliszek z jedną kostką gorzkiej czekolady lecz po wielokroć, opowiadając historię jego powstania.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce PAP - Nauka w Polsce / slo
Kawa obniża ryzyko cukrzycy typu 2 poprzez wpływ na poziom białka neutralizującego aktywność hormonów płciowych - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Diabetes".
Kawa obniża ryzyko cukrzycy typu 2 poprzez wpływ na poziom białka neutralizującego aktywność hormonów płciowych - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Diabetes".
Joanna Morga / PAP - Nauka w Polsce / slo
Kawa to naturalne źródło związków pomocnych w zwalczaniu nadmiaru wolnych rodników, który szkodzi zdrowiu. Aby najlepiej wykorzystać te właściwości, kawę powinno się parzyć w ekspresie ciśnieniowym.
Kawa to naturalne źródło związków pomocnych w zwalczaniu nadmiaru wolnych rodników, który szkodzi zdrowiu. Aby najlepiej wykorzystać te właściwości, kawę powinno się parzyć w ekspresie ciśnieniowym.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Gdy czujemy się ospali i zmęczeni, to sygnał, że powinniśmy więcej czasu spędzać na łonie natury. Badania opublikowane w "Journal of Environmental Psychology" potwierdziły bowiem, że to przede wszystkim kontakt z przyrodą daje nam siły witalne i energię, a także wzmacnia naszą odporność.
Gdy czujemy się ospali i zmęczeni, to sygnał, że powinniśmy więcej czasu spędzać na łonie natury. Badania opublikowane w "Journal of Environmental Psychology" potwierdziły bowiem, że to przede wszystkim kontakt z przyrodą daje nam siły witalne i energię, a także wzmacnia naszą odporność.
PAP / wab
Amatorzy kawy, którym na co dzień trudno się bez niej obejść, rzadziej trafiają do szpitala z objawami arytmii serca niż ci, którzy jej w ogóle nie piją - pisze środowy "Daily Telegraph", powołując się na badania naukowców z Kalifornii.
Amatorzy kawy, którym na co dzień trudno się bez niej obejść, rzadziej trafiają do szpitala z objawami arytmii serca niż ci, którzy jej w ogóle nie piją - pisze środowy "Daily Telegraph", powołując się na badania naukowców z Kalifornii.
slo / PAP
Pięć filiżanek kawy dziennie może pomóc zredukować problemy z pamięcią u pacjentów z objawami Alzheimera - twierdzą amerykańscy naukowcy.
Pięć filiżanek kawy dziennie może pomóc zredukować problemy z pamięcią u pacjentów z objawami Alzheimera - twierdzą amerykańscy naukowcy.