apio / DEON.pl
Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny i witaminy, min.: K, B1, B2, B6, C. W naszej kuchni najczęściej gości w postaci gotowanej, co niestety pozbawia go części wartości. A kalafior doskonale sprawdza się jako podstawa lub dodatek do różnych surówek i sałatek. Proponujemy więc kalafiora na surowo, w pysznej chrupiącej sałatce. Warto spróbować!
Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny i witaminy, min.: K, B1, B2, B6, C. W naszej kuchni najczęściej gości w postaci gotowanej, co niestety pozbawia go części wartości. A kalafior doskonale sprawdza się jako podstawa lub dodatek do różnych surówek i sałatek. Proponujemy więc kalafiora na surowo, w pysznej chrupiącej sałatce. Warto spróbować!