Zaczynają "na próbę", kończą bez pieniędzy

Zaczynają "na próbę", kończą bez pieniędzy
(fot. flickr.com/ by dollie_mixtures)
PAP/ ad

Ruszył sezon ogródków kawiarnianych, który dla wielu młodych ludzi oznacza możliwość zarobienia dodatkowych pieniędzy. Dla niektórych pierwszy kontakt z sezonową pracą w gastronomii kończy się jednak wielkim rozczarowaniem, ostrzega “Dziennik Polski".

- Dwa dni nosiłem tacę "na próbę" z nadzieją, że pozwolą mi pracować przez wakacje, mówi Tomek, student historii. Dodaje, że pod koniec drugiego dnia menedżer powiedział, że nie jest zadowolony z jego pracy. - Kiedy zapytałem o pieniądze, odpowiedział, że to był bezpłatny okres próbny.

Takie praktyki wśród restauratorów nie są rzadkością. - Pracodawcy wykorzystują niewiedzę młodych ludzi i w ten sposób mają pracowników za darmo, mówi Anna Majerek, rzecznik prasowy Okręgowego Inspektoratu Pracy w Krakowie.

I ostrzega:  przepisy prawa pracy nie znają pojęcia "umowy na próbę", za którą nie należy się wynagrodzenie. - Umowa o pracę powinna być zawarta na piśmie, to jeden z podstawowych obowiązków pracodawcy.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zaczynają "na próbę", kończą bez pieniędzy
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.