Przyczyna epidemii EHEC to najpewniej kiełki

Przyczyna epidemii EHEC to najpewniej kiełki
Ale epidemia nie minęła. Wciąż są nowe infekcje - zastrzegł szef Instytutu im. Roberta Kocha. (fot. rosipaw/ flickr.com)
Anna Widzyk / PAP / slo

Jest "duże prawdopodobieństwo", że źródłem epidemii zarażeń szczepem pałeczki okrężnicy EHEC w Niemczech są kiełki - powiedział w piątek szef berlińskiego Instytutu im. Roberta Kocha, Reinhard Burger. Odwołano natomiast ostrzeżenie przed ogórkami.

Niemieckie władze nadal odradzają zatem spożywanie kiełków i wzywają do bezwzględnego przestrzegania zasad higieny. Odwołano natomiast ostrzeżenie przed spożywaniem na północy Niemiec sałaty, ogórków i pomidorów na surowo, wydane wcześniej w związku z falą zakażeń enterokrwotocznym szczepem E.coli.

DEON.PL POLECA


Burger dodał, że do tej pory nie udowodniono obecności na kiełkach groźnej bakterii. Władze opierają się na razie na pośrednich wskazówkach, takich jak wywiady z chorymi czy analiza łańcucha handlowego.

Podejrzenia koncentrują się na gospodarstwie ogrodniczym w Bienenbuettel w okręgu Uelzen w Dolnej Saksonii. - Przeprowadzono w tym gospodarstwie liczne analizy, ale nie udało się stwierdzić obecności EHEC na próbkach produktów żywnościowych - przyznał Burger. Możliwe, że źródło epidemii już nie istnieje - dodał.

Burger wyjaśnił, że swoje przekonanie o kiełkach jako przyczynie fali zakażeń EHEC instytut opiera na ekspertyzie, sporządzonej w oparciu o wywiady z 112 klientami wybranych restauracji, których goście zarazili się bakterią, a także m.in. o wywiady z kucharzami oraz analizy menu i list dostawców, a nawet fotografii, wykonanych przez gości restauracji, na których widać potrawy. - U osób, które spożywali kiełki, np. w postaci składnika sałatek, ryzyko zakażenia EHEC, było dziewięć razy większe niż u osób, które nie jadły kiełków - powiedział Burger.

W przypadku 26 ośrodków epidemii zakażeń EHEC stwierdzono powiązania ze wspomnianym gospodarstwem ogrodniczym w Bienenbuettel. - Możemy jedynie spekulować, w jaki sposób bakteria trafiła do tego gospodarstwa - przyznał Burger. Wiadomo, że jeden z pracowników gospodarstwa zaraził się EHEC.

Szef Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka Andreas Hensel powiedział, że zaleca się zniszczenie wszystkich zapasów kiełków, pochodzących z gospodarstwa w Bienenbuettel. - Wszystkie produkty żywnościowe z tego gospodarstwa powinny być wycofane z obrotu - powiedział.

Według niemieckich władz liczba nowych infekcji EHEC w Niemczech spada, o czym świadczą informacje przekazywane przez izby przyjęć szpitali. - Ale epidemia nie minęła. Wciąż są nowe infekcje - zastrzegł szef Instytutu im. Roberta Kocha.

Dotychczas w Niemczech wskutek zakażenia EHEC zmarło 29 osób. Około 3000 osób zaraziło się tą bakterią, a u ponad 700 wystąpił groźny dla życia zespół hemolityczno-mocznicowy.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Przyczyna epidemii EHEC to najpewniej kiełki
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.