Salmonella w hamburgerach drobiowych. GIS ostrzega

Salmonella w hamburgerach drobiowych. GIS ostrzega
(Fot. pl.depositphotos.com)
PAP/dm

W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonella na partii hamburgerów drobiowych marki Morliny. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczką Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

Główny Inspektorat Sanitarny podał, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w partii produktu „Hamburger drobiowy classic” marka Morliny wykryto bakterie Salmonella Enteritidis.

Chodzi i produkt: „Hamburger drobiowy classic”, 250 g, numer partii: 6350221255, o terminie przydatności do spożycia do 06.04.2022 r.

Producentem produktu jest Animex Foods Sp. z o.o., Oddział w Opolu, WNI 16610501

DEON.PL POLECA

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną w Opolu, która rozpoczęła postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu podjął natychmiastowe działania. W wyniku tego ustalono, iż na stanach magazynowych zakładu nie ma już kwestionowanej partii oraz zakład podjął niezwłoczne działania w zakresie wycofania partii i poinformował sieci handlowe, do których dystrybuował towar o natychmiastowym wycofaniu go z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu monitoruje proces wycofania partii z obrotu.

Zakład Animex Foods sp. z o. o. Oddział w Opolu niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie rozpoczął procedurę wycofania partii produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

GIS zaleca, by nie spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


PAP/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Praca zbiorowa

Zdrowie zakręcone w słoikach

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego...

Skomentuj artykuł

Salmonella w hamburgerach drobiowych. GIS ostrzega
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.