Oświadczenie prezesa Stowarzyszenia Wiosna: stowarzyszenie działa, nie ma paraliżu decyzyjnego

(fot. facebook.com / Szlachetna Paczka)

Wszyscy członkowie byłego zarządu Stowarzyszenia "Wiosna" nadal kierują swoimi działami. Wszystkie procesy i projekty są utrzymane w mocy. Nie ma paraliżu decyzyjnego - informuje ks. dr Grzegorz Babiarz, Prezes Stowarzyszenia Wiosna w przesłanym KAI oświadczeniu.

Publikujemy tekst oświadczenia ks. dr Grzegorza Babiarza:

Zarząd Stowarzyszenia Wiosna podał się do dymisji w czasie walnego zgromadzenia. Osoby należące do zarządu pełnią te funkcje społecznie, jednocześnie będąc dyrektorami działów i z tego powodu pobierając wynagrodzenie (poza prezesem).

Jeszcze we wtorek podjąłem decyzję, aby każdy członek byłego zarządu pozostał na stanowisku dyrektorskim, utrzymałem też w mocy wszystkie ich dodatkowe uprawnienia. Otrzymałem deklarację o podjęciu przez nich tych zadań. Wszystkie procesy i projekty są utrzymane w mocy. Nie ma paraliżu decyzyjnego. Z działu prawnego Wiosny otrzymałem analizę prawną, potwierdzającą pełną możliwość podejmowania decyzji z mocą wiążącą.

Wszystkie ręce na pokład.

ks. dr. Grzegorz Babiarz

Prezes Stowarzyszenia Wiosna

* * *

W poniedziałek wieczorem walne zgromadzenie zarządu "Wiosny" odwołało Joannę Sadzik z funkcji prezesa stowarzyszenia, którym kierowała po ustąpieniu ks. Jacka Stryczka. Założyciel “Wiosny" i pomysłodawca charytatywnej akcji “Szlachetna Paczka" złożył rezygnację we wrześniu ub. roku po publikacji portalu Onet.pl, w którym jego byli współpracownicy oskarżali go o mobbing.

"Cześć, czy to prawda?". Jak się pracuje z księdzem Jackiem Stryczkiem >>

Nowo wybranym prezesem "Wiosny" został ks. dr Grzegorz Babiarz. W oświadczeniu opublikowanym 5 lutego na stronach Stowarzyszenia “Wiosna" jego nowy prezes informował, że dołączył do organizacji, która “znajduje się w momencie dużych zmian rozwojowych" - nie jest już “startupem, ale dojrzałą organizacją". “Obejmując funkcję Prezesa Zarządu Stowarzyszenia pragnę dać WIOŚNIE spokój i stabilizację. Zdaję sobie sprawę z wyzwań, z jakimi w ostatnim czasie zmagały się Szlachetna Paczka i Akademia Przyszłości. Za miesiąc przedstawię pierwsze efekty mojej pracy" - poinformował ks. Grzegorz Babiarz.

Oświadczenie prezesa Stowarzyszenia WIOSNY z dnia 5 lutego - ks. Grzegorza Babiarza: ➡️ http://bit.ly/PrzeczytajOswiadczenie

Opublikowany przez Stowarzyszenie WIOSNA Wtorek, 5 lutego 2019

6 lutego Zarząd Stowarzyszenia "Wiosna" podał się do dymisji w geście solidarności po odwołaniu ze stanowiska prezes Joanny Sadzik i wybraniu na jej miejsce ks. Grzegorza Babiarza. Jak poinformowało radio RMF FM, nowe władze stowarzyszenia po nieoczekiwanych zmianach w zarządzie nie spodziewały się tak dużego oporu ze strony wolontariuszy i wszystkich związanych ze Szlachetną Paczką.

Zmiany w Stowarzyszeniu "Wiosna". Nowym prezesem znajomy księdza Stryczka? >>

Prokuratura Okręgowa w Krakowie wciąż prowadzi śledztwo ws. mobbingu w stowarzyszeniu.

Stowarzyszenia Wiosna rozpoczęło działalność w 2001 r. Pierwsza edycja Szlachetnej Paczki odbyła się w 2000 r. Wówczas grupa studentów duszpasterstwa akademickiego WIO (Wspólnota Indywidualności Otwartych), prowadzonego przez ks. Stryczka, obdarowała prezentami 30 ubogich rodzin.

W ramach ubiegłorocznej Szlachetnej Paczki wolontariusze przekazali świąteczne prezenty prawie 17 tys. rodzin. Wartość pomocy wyniosła ponad 47 mln zł. W ciągu 18 lat Szlachetna Paczka pomogła ponad 150 tys. rodzin.

2.4

efka47 15:37:10 | 2019-02-07
Jestem w szoku - w obliczu zmasowanego oporu pracowników i dymisji zarządu ks. Babiarz nie ustąpi? Jaki spokój i jaka stabilizacja, skoro nikt go nie chce? To jakieś szaleństwo! Nigdy więcej nie dam ani grosza na żadną akcję czy organizację charytatywną rządzoną przez księży. Ich chciwość i żądza władzy przekracza wszelkie granice przyzwoitości. A to, jak traktują świeckich pracowników, woła o pomstę do nieba! Wiem coś o tym, bo sama pracuję w instytucji zarządzanej przez kler. Zarządzanej makabrycznie zresztą, gdzie spraw o mobbing jest kilkadziesiąt. Ludzie, nie dajcie się!

Oceń 7 7 odpowiedz

Ewa_Z 15:30:27 | 2019-02-07
No to oświadczenie prezesa podrzuconego w teczce odniosło słaby skutek:

Oceń 3 3 odpowiedz