Fistaszki, które nie uczulają

Fistaszki, które nie uczulają
Orzeszki udało się wyhodować zespołowi prof. Soheili Maleki bez użycia genetycznych manipulacji (fot. EuroMagic)
PAP - Nauka w Polsce / slo

Orzeszki ziemne o mniejszej zawartości alergenów pozwoliłyby uniknąć wielu problemów z uczuleniami - informuje serwis "BBC News/Health".

Orzeszki udało się wyhodować zespołowi prof. Soheili Maleki bez użycia genetycznych manipulacji, dzięki odpowiedniemu krzyżowaniu rozmaitych odmian. Mają obniżony poziom uczulających białek, a niektóre alergeny udało się wyeliminować całkowicie.

U osób uczulonych na orzeszki ziemne, w razie kontaktu z nimi, często dochodzi do problemów z oddychaniem, a w ciężkich przypadkach do groźnego dla życia wstrząsu anafilaktycznego. Właśnie dlatego na wielu produktach pojawiają się ostrzegawcze napisy - "Może zawierać orzeszki ziemne". Hipoalergiczne orzeszki byłyby bezpieczniejsze dla już uczulonych, a w przypadku małych dzieci zapobiegałyby powstawaniu alergii. Na razie jednak nie wiadomo, na ile trwałe okażą się ich właściwości podczas typowej uprawy. Powinny trafić na rynek w ciągu dwóch do pięciu lat.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Fistaszki, które nie uczulają
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.