Post to więcej niż dieta. Od czego zacząć?

(fot. shutterstock.com)

Dieta to wędrówka w głąb siebie: wyciszając organizm, wyciszajmy też siebie samych, poświęćmy ten czas na zbliżenie się do samych siebie, do tych spraw, które były w nas zagłuszane przez pośpiech, stres, nadmiar. Podstawą zmiany jest działanie zgodne z naturą człowieka: aby zatem uzyskać trwałe efekty, musimy podejść do tematu holistycznie, poddając zmianie tak ciało, jak i duszę i ducha.

 

Istota postu

 

Podstawą naszego postu będzie głodówka lecznicza, czyli odcięcie lub ograniczenie ilości dostarczanego pokarmu (cukru, białka, tłuszczu) w celu zmuszenia organizmu do odżywiania wewnętrznego, zwanego endogennym.


Oczywiście, każda osoba powinna zbadać i określić możliwości swojego organizmu. Dieta jest procesem indywidualnym; podejmowana jest z różnego powodu, wymaga dużej samodyscypliny, motywacji i wiary. Dr Dąbrowska podkreśla, że nasze nastawienie, stosunek do samych siebie, do innych ludzi, do otaczającej nas rzeczywistości oraz do samej kuracji warzywno-owocowej jest istotą powodzenia wprowadzanych zmian.

 

Adwent to dobry czas na posty i wyrzeczenia. Zrób to z głową!<<


Podstawą zmiany jest działanie zgodne z naturą człowieka: aby zatem uzyskać trwałe efekty, musimy podejść do tematu holistycznie, poddając zmianie tak ciało, jak i duszę i ducha. Istotą tej zmiany jest upraszczanie: dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej jest bardzo prosta! Nie należy bowiem poprawiać natury, np. poprzez rafinowanie żywności, przetwarzanie jej w wysokiej temperaturze, zabezpieczanie środkami chemicznymi - to wszystko prowadzi do zaburzenia równowagi pomiędzy człowiekiem a naturą.


Dieta dr Dąbrowskiej to zatem także wędrówka w głąb siebie: wyciszając organizm, wyciszajmy też siebie samych, poświęćmy ten czas na zbliżenie się do samych siebie, do tych spraw, które były w nas zagłuszane przez pośpiech, stres, nadmiar.

 

Zasady stosowania diety

 

W trakcie postu nie przekraczamy 800 kcal dziennie (400-600 kcal to uśredniona wartość kaloryczna). Nie spożywamy glutenu, mleka, zbóż, jajek.

 

Lista zakupów na pierwsze dni diety dla jednej osoby:

 

  • brokuł
  • 1 kg brukselki
  • 2 kg buraków na zakwas
  • 4 cebule
  • mała cukinia
  • 2 cytryny
  • 2 główki czosnku
  • granat
  • 2 grejpfruty
  • 4 jabłka
  • jarmuż
  • kalafior
  • kalarepa
  • mała kapusta
  • czerwona
  • kapusta kiszona (lub biała do kiszenia)
  • kapusta pekińska
  • kapusta włoska
  • kiełki (lub nasiona
  • na kiełki)
  • kiwi
  • koperek
  • 6 marchewek
  • ocet jabłkowy
  • kilka ogórków gruntowych
  • ogórki kiszone (lub ogórki gruntowe do kiszenia)
  • 2 papryki
  • natka pietruszki
  • 3 średnie pomidory K por
  • ulubione przyprawy
  • pęczek rzodkiewki
  • seler
  • seler naciowy
  • sól kłodawska lub
  • himalajska
  • ulubione zioła

 

Uwaga!


Post, w przypadku osób, które przyjmują leki, powinien być prowadzony pod kontrolą medyczną w ośrodku bądź przy ścisłej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ przyjmowanie leków w trakcie postu lub ich odstawianie może powodować niepożądane konsekwencje.


Cukrzyca typu 1 lub 2, która wiąże się z przyjmowaniem insuliny, wymaga warunków szpitalnych i przeprowadzenia postu pod kontrolą lekarza.


Warto przed postem wykonać podstawowe badania - szczegółowo opisane są one tutaj<<. Podstawowa diagnostyka pozwala nam na bezpieczne przygotowanie się do przejścia postu.


POSTU nie powinny podejmować :

 

 

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • małe dzieci i dziewczęta w okresie dojrzewania,
  • osoby w trakcie terapii sterydami lub cytostatykami,
  • osoby mające lęk przed dietą lub podejmujące post pod wpływem innych,
  • osoby z krańcową niewydolnością narządów wewnętrznych i w zaawansowanym stadium chorób nowotworowych,
  • autoagresywną niedoczynnością nadnerczy (choroba Addisona),
  • osoby w stanach związanych ze wzmożonym metabolizmem (jak nadczynność tarczycy),
  • osoby z czynną gruźlicą,
  • osoby po transplantacjach narządów (nerek, wątroby, serca, itp.).


Czego należy się NIE BAĆ: kryzys ozdrowieńczy podczas postu

 

Objawy "kryzysów ozdrowieńczych" mogą występować na początku diety i są bardzo indywidualne, ustępują samodzielnie i nie wymagają pomocy lekarskiej. Są one wynikiem nadmiernej detoksykacji organizmu i włączających się procesów oczyszczania się z nich. 

 

U pacjentów cierpiących na choroby gastryczne na początku diety może wystąpić biegunka, która jest wyrazem złuszczania starego, zwyrodniałego nabłonka jelit wraz z równoczesną regeneracją zdrowego nabłonka. Czas naprawy wynosi zaledwie 36 godzin.   Od tego momentu pacjenci zwykle mogą już jeść surowe warzywa i owoce bez żadnych dolegliwości.

 

W przypadku utajonych ognisk bakterii w czasie diety mogą nasilić się objawy zapalne: dreszcze, gorączka, ból, obrzęk, zaczerwienienie, wzrost OB, przeciwciał, białka zapalne itp. Objawy te po kilku dniach samoistnie ustępują i są korzystne - świadczą o większej aktywności układu immunologicznego w rozpoznawaniu i niszczeniu bakterii.

 

Po kryzysach obserwuje się najczęściej stopniową poprawę samopoczucia i ustępowanie chorób.

 

Podczas diety zaleca się suplementację witaminą D3 oraz magnezem z witaminą B6.

 

***

 

Przepisy i szczegółowe porady dotyczące stosowania diety dr Ewy Dąbrowskiej znajdziecie w ksiażce: Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy<<

 

Po wiecej informacji zapraszamy również na stronę: ewadobrowska.pl

 

 


 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

2.33

Liczba głosów:

3

 

 

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

Facebook @portalDEONTwitter @deon_plYouTube @portalDEONplInstagram @deon_plKontakt

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook