Kurczak miodowo-cytrynowy

apio / DEON.pl
Czwartek, 10 czerwca 2010, godz. 10:15
Delikatne mięso z piersi kurcząt wspaniale komponuje się z miodowo-cytrynową zalewą. Podane z makaronowymi wstążkami lub ryżem, przybrane świeżymi ziołami i cytryną, tworzy wykwintne danie, którego nie powstydziłby się renomowany restaurator.
więcej

Doskonały karczek z grilla

apio /DEON.pl
Czwartek, 3 czerwca 2010, godz. 11:13
Przed nami długi weekend, a więc czas... na grillowanie! A jeśli grill, to obowiązkowo karkówka. Proponujemy doskonały karczek w marynacie, mięciutki w środku, chrupiący zewnątrz, soczysty i aromatyczny.
więcej

Minestrone Italiano

apio / DEON.pl
Piątek, 28 maja 2010, godz. 16:24
Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Nie ma ścisłego przepisu na Minestrone, a jej skład bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii.
więcej

Surimi z ryżem

apio / DEON.pl
Piątek, 28 maja 2010, godz. 15:43
Polecamy przepis na szybką a pożywną i smaczną sałatkę z paluszkami krabowymi, ryżem i pomidorkami koktajlowymi.
więcej

Torcik bezowy dla Mamy

apio / DEON.pl
Środa, 26 maja 2010, godz. 09:06
Dziś podpowiadamy jak przygotować słodką niespodziankę dla naszych Mam! Pyszny torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami, własnoręcznie przygotowany - a zapewniamy, że nie wymaga wprawnej ręki - będzie wspaniałym prezentem na Dzień Matki.
więcej

Sałatka - 9 warstw!

apio / DEON.pl
Poniedziałek, 17 maja 2010, godz. 07:00
Ciekawa i smaczna sałatka, którą układamy warstwami. Świetna na spotkania towarzyskie. Z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Polecamy!
więcej

Domowe, kruche ciasteczka z dziurką

s. Anastazja / DEON.pl
Sobota, 1 maja 2010, godz. 07:00
Proponujemy kolejny przepis Siostry Anastazji - pyszne domowe kruche ciasteczka, po które z ochotą sięgać będą nie tylko nasze pociechy.
więcej

Sałatka z buraczków i białej kapusty

s. Anastazja / DEON.pl / apio
Wtorek, 27 kwietnia 2010, godz. 12:12
Porcja zdrowia i witamin. Buraki mają szczególne znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na trawienie oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego i wielu składników mineralnych. Zawierają betacyjany, które pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Polecamy!
więcej

Kawiarnia ze strefą wolną od dzieci w Berlinie

PAP / psd
Sobota, 3 kwietnia 2010, godz. 10:03
"Tylko dla osób starszych bez dzieci!" - taki szyld wita gości jednej z berlińskich kawiarni, która stała się tematem burzliwej dyskusji. Właściciele chcieli zadowolić klientów ceniących sobie spokój, lecz zarzucono im dyskryminację rodziców i ich pociech.
więcej

Warto częściej sięgać po ryby - pulpety rybne

apio / DEON.pl
Piątek, 19 marca 2010, godz. 11:08
W krajach nadmorskich, gdzie stałym punktem jadłospisu są ryby i owoce morza ludzie są zdrowsi i żyją dłużej. Rzadziej też cierpią na choroby układu krążenia czy miażdżycę. Jeśli tak, to warto częściej sięgać po ryby! Dziś proponujemy pulpety rybne, które możecie przyrządzić z ryb, które najbardziej lubicie.
więcej

Nieoszlifowany diament wart 35 mln dolarów

PAP / wab
Piątek, 26 lutego 2010, godz. 11:39
Jedna z największych na świecie firm wydobywających diamenty, Petra Diamonds, sprzedała 507-karatowy kamień za 35,3 mln dolarów. To rekordowa cena, jaką kiedykolwiek zapłacono za nieoszlifowany diament.
więcej

Śledź na dwa sposoby

apio / DEON.pl
Wtorek, 16 lutego 2010, godz. 10:00
Definitywnie kończy się karnawał – dziś „ostatki” zwane "śledzikiem","śledziówką", w roli głównej śledź, zapowiedź postu. Śledzia można przygotować na wiele sposobów, my przygotowaliśmy dwa.
więcej

Tłusty Czwartek

s. Anastazja / apio
Czwartek, 11 lutego 2010, godz. 09:14
Historia pączka jest długa i sięga czasów starożytnego Rzymu, gdzie ostatnie dni karnawału były czasem zabaw, obfitego jedzenia i picia. Wszyscy z lubością spożywali wówczas tłuste potrawy, w szczególności pączki.
więcej

"Dar z niebios" dla miłośników whisky i brandy

PAP / wab
Niedziela, 7 lutego 2010, godz. 14:57
Naukowcy wydobyli spod grubej warstwy lodu trzy skrzynki whisky i dwie skrzynki brandy, które 100 lat temu pozostawił na Antarktydzie słynny polarnik Ernest Shackleton. Dzięki temu będzie można odtworzyć recepturę trunków - donosi internetowy serwis BBC.
więcej

Rumiane Sakiewki Siostry Anastazji

s. Anastazja / apio
Piątek, 5 lutego 2010, godz. 10:01
W weekend proponujemy trochę poszaleć ze... schabem. Zamiast tradycyjnego "schabowszczaka" - fantazyjne sakiewki, wypełnione smakowitym farszem. Smacznego!
więcej

Rajska szarlotka czyli domowy smak raju

Joachim Hutt, Helmut Klein
Wtorek, 2 lutego 2010, godz. 16:21
W materii grzechu pierworodnego niestety, niczego odwrócić nie można, ale smaku raju można zaznać - oczywiście w pewnym stopniu - próbując Rajskiej szarlotki.
więcej

Oblężenie w centrach w dniu wyprzedaży

PAP / ad
Sobota, 2 stycznia 2010, godz. 21:59
Niemal całkowita blokada ruchu kołowego w centrum Rzymu, gigantyczne tłumy na ulicach, wielokilometrowe korki do outletów na peryferiach - tak wyglądała sobotnia inauguracja wyprzedaży w największych miastach we Włoszech.
więcej

Smaki polskie - jak się dawniej jadało

Modny Kraków
Konrad Myślik / Modny Kraków / slo
Czwartek, 3 grudnia 2009, godz. 12:41
Każdy z nas ma w pamięci smaki dzieciństwa. Domowe obiady, niedzielne smakołyki, przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Część z nas miała jeszcze więcej szczęścia - ci wybrańcy doskonale znają smak rosołu z dorodnej, wiejskiej kury bądź szynek z domowej wędzarni.
więcej

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i dodatkami

slo
Środa, 25 listopada 2009, godz. 10:50
Dziś, drodzy smakosze, kolejny przepis na sałatkę, tym razem w roli głównej tuńczyk. Role drugoplanowe przypadają na ryż, kukurydzę, oliwki oraz cebulkę. Sałatkę z tuńczykiem można zmodyfikować dodając nowe składniki, jak zielone ogórki lub czerwoną fasolę.
więcej

Grecy nauczyli Fracuzów pić wino

PAP / drr
Czwartek, 22 października 2009, godz. 09:00
Francja zetknęła się z winem dzięki starożytnym Grekom, którzy osiedlili się 2,5 tys. lat temu na południowym wybrzeżu kraju - o badaniach brytyjskiego naukowca informuje serwis internetowy Telegraph UK.
więcej

Sałatka z tuńczykiem

slo / s. Anastazja
Piątek, 16 października 2009, godz. 07:36
Kolejność układania składników w sałatce z tuńczykiem jest dowolna. Zależy od upodobań smakowych lub kolorystycznych. Tuńczyka można zastąpić pokrojonymi śledziami - przewrotnie proponuje siostra Anastazja.
więcej

Krem z kurek z płatkami migdałowymi

s. Anastazja / slo
Piątek, 2 października 2009, godz. 14:45
No i jak przejść obojętnie obok takiego dania? Siostra Anastazja wie, co dobre - krem z kurek z groszkiem ptysiowym, posypany płatkami migdałowymi...
więcej

Rogaliki krucho-drożdżowe

slo / s. Anastazja
Czwartek, 3 września 2009, godz. 16:05
Szczypta duchowej słodyczy z gwarancją wprost od s. Anastazji. Skąd ta pewność? Ponieważ wszystkie potrawy sprawdza, a następnie testuje je na ojcach jezuitach, mieszkających w Domu Pisarzy w Krakowie.
więcej
lista archiwalnych wiadomości

 

 

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook