Czekoladowy sernik z wiśniami na zimno

Czekoladowy sernik z wiśniami na zimno
(fot. Infomastern/flickr.com)
kz

Przepis na czekoladowy sernik z wiśniami na zimno to doskonały deser, którym można bez oporów poczęstować najbardziej wymagających gości.

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 100 g pełnoziarnistych ciasteczek
  • 40 g masła, roztopionego
  • 1 łyżka kakao

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować na 'mokry piasek'. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

DEON.PL POLECA

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)
  • 300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych

Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej w celu jej rozrzedzenia i dokładnie lecz delikatnie wymieszać. Dodać wiśnie, wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).

Przed podaniem oprószyć kakao.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Czekoladowy sernik z wiśniami na zimno
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.