Trzy sposoby na ogórki kiszone - wg S. Anastazji

Jak wybierać ogórki, jak je przygotować i jak zakisić, by wyszły? (fot. Tina Hsu/flickr.com)

Kiszenie ogórków to prawdziwa sztuka. Jak wybierać ogórki, jak je przygotować i jak zakisić, by wyszły? Skorzystaliśmy z pomocy Siostry Anastazji i jej sprawdzonych przepisów. Polecamy ogórki kiszone w trzech wersjach.

 

 

Co, według Siostry Anastazji, powinniśmy zrobić, by mieć pewnośc, że nasze ogórki się udadzą?


Potrzeba trzech rzeczy: czystych słoików, dorodnych warzyw i owoców oraz sprawdzonych przepisów. Słoiki i wieczka muszą być całe, bez odprysków, pęknięć czy śladów rdzy. Owoce i warzywa trzeba kupić świeże. Ważne, by nie były przygniłe i uszkodzone. Najlepiej jest kupować od kogoś zaufanego i sprawdzonego. Ale są i inne sposoby. Mnie nauczono, że, gdy idzie się na targ kupować ogórki, to trzeba zabrać ze sobą nóż. Trzeba przekroić ogórka na pół i sprawdzić, co jest w środku. Jeśli wygląda dobrze, nie ma w nim na przykład pustych miejsc przy pestkach, to jest duże prawdopodobieństwo, że przetwory z tych ogórków nam wyjdą.

 

 

PRZEPIS I

 

Składniki:

 

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

 

Zalewa:

 

  • 1 l przegotowanej wody (zimnej)
  • 1 łyżka soli

 

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami zimną zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.

 

 

PRZEPIS II

 

Składniki:

 

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

 

Zalewa:

 

  • 1 l przegotowanej wody (gorącej)
  • 1 łyżka soli

 

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami gorącą zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok. 2 min.

 

 

PRZEPIS III

 

Składniki:

 

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

 

Zalewa:

 

  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli

 

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Dno kamiennego garn ka (lub szklanego naczynia) wyłożyć koprem, chrzanem i czosnkiem, następnie układać ogórki naprzemiennie z chrzanem, czosnkiem, koprem. Wierzch wypełnionego garnka również wyłożyć koprem, czosnkiem i chrzanem. Całość zalać wrzącą zalewą. Przykryć czystą ściereczką, spodeczkiem i obciążyć. Gdy ogórki ukisną - należy przełożyć je do słoików i zalać wodą z kiszenia. Dobrze zakręcone słoje pasteryzować przez ok. 2 min.

 

Przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne s. Anastazji

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.27

Liczba głosów:

41

 

 

Komentarze użytkowników (30)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

ekisza4 15:12:26 | 2016-07-30
zawsze zalewam zimną i są super ;-)
gorącą zalewam tylko na małosolne, jak chcę, żeby szybko się ukisiły.

Oceń 9 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

dajemyrade1 14:47:18 | 2016-07-27
W tym artykule jest napisane, że można ogórki zalewać także zimną, źródlana wodą. Próbował ktoś? Jestem bardzo ciekawa czy też wyjdą, ale trochę obawiam się eksperymentów.

Oceń 8 4 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Adriana 00:08:30 | 2014-10-09
PRZEPIS II jest SUPER zrobiłam go na próbę i wyszły rewelacyjne ogóreczki tylko ja użyłam słoików typu weki tzn.słoiki z gumką i klamrą a z nakrętką jeszcze nie próbowałam

Oceń 6 2 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~bonny 11:08:49 | 2014-08-13
A ja zalewam przegotowaną zimną wodą,i wynoszę na strych,tam kontroluję czy wszystko w porządku,i tak zazwyczaj jest.Bywają klopoty z tymi ogórkami kupionymi z nieznanych żródeł.Od zeszłego roku kupuję prosto z pola od rolnika i jest super.Ogórki zeszłoroczne mam jeszcze do tej pory (13 sierpień 2014).Obecnie jadę po nową partię ogórów do kiszenia na zimę, ze znanego źródła. Słoiki dokręcam z czuciem tak żegazy mi wyciekają zwodą,dlatego zalewam do pełna.

Oceń 4 3 Pokaż odpowiedzi odpowiedz

Komentarz ukryty przez moderatora.

Zgłoś do moderacji

~Ela 20:52:12 | 2014-08-02
ja zalewam wrzaca woda  czubata lyzka soli (stolowa lyzka) na litr wody i tym zalewam ogorki w sloiku dobrze zakrecam zaraz o, albo pod gumki sloiki, i nie gotuje wcale one same zassaja te gumy i ostatni sloik z ubieglorocznych zbiorow otworzylam terz w lipcu - poycha nic sie nie psuje.

Oceń 15 2 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Małgorzata Piechowska 14:56:40 | 2014-07-23
Witam serdecznie!
Poza pączkami, nie próbowałam jeszcze przepisów S. Anastazji na przetwory.
Proszę potwierdzić, czy na pewno ma być 1 łyżka soli na litr wody?
Moje dotychczasowe ogórki zawsze mają 2 płaskie łyżki soli na 1 litr wody ...
Z góry dziękuję
Małgorzata

Oceń 6 4 Pokaż odpowiedzi odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~harry 11:29:04 | 2014-07-22
Stosuję przepis nr 1. Do sierpnia mam super ogórki.

Oceń 5 2 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~karinka 00:31:53 | 2014-07-20
a ja kiszę w bańkach po wodzie mineralnej tej 5 litrowej. Wychodzą pyszniutkie i super się trzymaja. tylko czosnku daję więcej, bo lubię ostrzejsze i bardziej kruche. A jak się ukiszą, zimą odkrajam wieczko i zajadamy, nie zepsują się :) , Jak nie damy rady zjeść do po otwarciu tej butli przekładam w słoik llitrowy czy jakikolwiek i do lodówki. I tak  bańieczka po banieczce i zimą z 20 takich banieczek opędzlujemy

Oceń 26 7 Pokaż odpowiedzi odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Bożena 20:28:55 | 2014-07-19
Ja przed włożeniem ogórków do słoików nacieram je solą i pozostawiam na ok. 3 godziny. Potem świetnie się układają w słoikach.

Oceń 16 5 odpowiedz

Pokaż więcej komentarzy

 

 

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Google
Zaloguj przez Facebook