Kim Dzong Un obejmuje kolejne stanowiska

Najmłodszy syn przywódcy komunistycznej Korei Północnej Kim Dzong Ila, Kim Dzong Un, został mianowany na dwa kluczowe stanowiska partyjne - informuje w środę BBC, powołując się na północnokoreańskie media państwowe.

Kim Dzong Un został wiceprzewodniczącym Centralnej Komisji Wojskowej rządzącej Partii Pracy Korei (PPK) oraz członkiem Komitetu Centralnego PPK. Uważa się, że jest to kolejny krok w kierunku dynastycznej sukcesji po mianowaniu go we wtorek generałem.

We wtorek rozpoczął się w Phenianie nadzwyczajny zjazd PPK, ponownie zatwierdzając na stanowisku sekretarza generalnego partii Kim Dzong Ila. Przypuszcza się jednak, że 68-letni przywódca Korei Płn. doznał w 2008 roku udaru i jego zdrowie jest w złym stanie.

Według BBC, na zjeździe PPK siostra Kim Dzong Ila, 64-letnia Kiong Huej, została członkinią Biura Politycznego, a jej mąż, przewodniczący Komisji Obrony Narodowej Dzang Song Taek zastępcą członka - podała agencja KCNA. Oboje są uważani za protektorów Kim Dzong Una, a Dzang Song Taek uchodzi za najbardziej wpływową po Kim Dzong Ilu osobę w państwie.

Nie jest jasne, czy Kim Dzong Il odda władzę stopniowo, czy też rolę mentora Kim Dzong Una podejmie jakaś trzecia osoba: na przykład właśnie Dzang Song Taek. Eksperci ostrzegają jednak przed możliwością wybuchu konfliktu wewnętrznego w związku z wynoszeniem do władzy Kim Dzong Una, jeśli wpływy Kim Dzong Ila zaczną słabnąć.

Sądzi się, że Kim Dzong Un urodził się w 1983 lub 1984 roku, ale niewiele o nim wiadomo oprócz tego, że chodził do szkoły w Szwajcarii i jest ukochanym synem przywódcy państwa.

Przed rozpoczęciem zjazdu Kim Dzong Il przyznał stopień generalski nie tylko swojemu synowi, lecz także siostrze Kiong Huej. Wcześniej w tym roku na wysokie stanowisko w armii wyniesiono też Dzang Song Taeka.

Według internetowego dziennika "Daily NK", prowadzonego w Seulu przez północnokoreańskich uciekinierów, ze względu na zły stan zdrowia Kim Dzong Ila zjazd nie powinien trwać dłużej niż jeden dzień.

~Jonek spawacz 14:27:32 | 2010-09-29
Przerazajace do czego moze doprowadzic komuna!!! Wladza przechodzi z ojca na syna, brata, tesciowa, szwagra....do tego wszyscy sa generalami! Tak bylo za glebokiego sredniowiecza w Europie wschodniej.........

Oceń odpowiedz