Śląski kołocz wkrótce chroniony prawem UE

Śląski kołocz wkrótce chroniony prawem UE
O opublikowaniu wniosku o wpisanie śląskiego kołocza do unijnego rejestru poinformował portal potrawyregionalne.pl (fot. Wikipedia)
PAP / slo

Kołocz śląski już wkrótce może uzyskać status produktu chronionego prawem unijnym. W piątek w "Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej" opublikowano wniosek wpisanie go do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Śląski kołocz to tradycyjny wypiek z ciasta drożdżowego, występujący w czterech odmianach: z posypką (bez nadzienia), z nadzieniem serowym, makowym i jabłkowym. Ma kształt prostokąta o wymiarach około 40 na 60 cm, waży od 5 do 6 kg.

DEON.PL POLECA




O opublikowaniu wniosku o wpisanie śląskiego kołocza do unijnego rejestru poinformował portal potrawyregionalne.pl. Jeśli w ciągu najbliższych sześciu miesięcy wniosek nie zostanie oprotestowany, już z początkiem maja przyszłego roku tradycyjny wypiek może uzyskać status produktu chronionego prawem unijnym. Będzie mógł być opatrywany charakterystycznym logo.

Jak przypominają autorzy wniosku o rejestrację produktu, kołocz (lub kołacz) śląski wywodzi się z tradycji wypieku obrzędowego ciasta weselnego, które przyrządzano już od X stulecia. Uważany był za wyrób magiczny, dlatego też przy jego przygotowywaniu musiały być spełnione odpowiednie warunki - wypiekiem zajmowały się wyspecjalizowane gospodynie, które nie mogły m.in. dopuścić do powstawania przeciągów w pomieszczeniu. W czasie pieczenia nie dopuszczano mężczyzn do kuchni.

Początkowo jako kosztowne ciasto weselne kołocz miał zagwarantować nowej rodzinie dostatek. Z biegiem czasu stał się wypiekiem dostępnym na co dzień, jednak jego rola jako ciasta obrzędowego wciąż jest bardzo ważna. W dalszym ciągu na Śląsku popularny jest zwyczaj "chodzenia z kołoczem". Młodzi zanoszą wypiek na kilka dni przed weselem krewnym, znajomym i sąsiadom.

Dziś kołocz jest produkowany w cukierniach i piekarniach, a serwowany przy wielu okazjach, także podczas festynów i imprez regionalnych. W różnych częściach Górnego Śląska i Opolszczyzny organizowane są święta kołocza. Renoma produktu wykracza poza granice regionu i kraju. W ostatnich latach śląski kołocz zdobył liczne nagrody i wyróżnienia, np. w 2008 r. znalazł się w finale ogólnopolskim konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, a w 2008 r. zdobył III nagrodę w tym konkursie.

Zgodnie z utrwaloną przez lata tradycją, kołocz śląski występuje w czterech odmianach: bez nadzienia, z nadzieniem serowym, makowym lub jabłkowym. Jak wskazują autorzy wniosku o rejestrację, kolejną cechą odróżniającą odróżniającą śląski kołocz od innych, podobnych wyrobów jest jego prostokątny kształt - kołacze występujące w innych rejonach Polski są okrągłe. Sama nazwa kołocz/kołacz odnosi się w języku polskim do ciasta obrzędowego i pochodzi od wyrazu "koło" określającego jego kształt. (PAP)

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Śląski kołocz wkrótce chroniony prawem UE
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.