Eutanazja i WOŚP

(fot. eddmun / sxc.hu)

Na Zachodzie Europy odbywa się powolny marsz ku akceptacji prawnej eutanazji. Na jego sztandarach, czy raczej banerach reklamowych przeczytamy, że jest to wyraz miłosierdzia wobec beznadziejnie cierpiących, danie ulgi chorym z demencją i ich rodzinom, zapobieżenie długotrwałej opiece nad osobami w stanie wegetatywnym lub trwale nieprzytomnym, która i tak skończy się ich śmiercią.


W Polsce także ten temat co jakiś czas pojawia się w mediach i nagłaśnianie są kolejne przypadki, które mają stać się wytrychami, dzięki którym uda się powoli zmienić mentalność społeczną i przygotować ją na zmiany legislacyjne dotyczące eutanazji.

 

W ten nurt wpisał się niestety także swoim stwierdzeniem we "Wprost*" prezes fundacji WOŚP, Jurek Owsiak. Stwierdził on, że boi się starczej demencji, szczególnie tej związanej z chorobami typu choroba Alzheimera i uważa, że w takim wypadku eutanazja jest przejawem pomocy udzielonej osobie cierpiącej na takie schorzenie oraz jej rodzinie. W zestawieniu z hasłem tegorocznego wielkiego finału WOŚP ("Dla ratowania życia dzieci i godnej opieki medycznej seniorów") jego stwierdzenie brzmi dla mojego ucha zdecydowanie fałszywie. Z pewnością wrzucając do puszki wolontariusza z czerwonym serduszkiem nie dorzucimy się do eutanazji, gdyż w Polsce jest ona zakazana, ale stwierdzenie Jurka Owsiaka sprawia, że "godna opieka medyczna" staje się pojęciem niebezpiecznie pojemnym.


I tu moje skojarzenia poszły w dwóch kierunkach. Otóż pierwszym krajem, który zalegalizował eutanazję, była Holandia. Stało się to w 2002 roku, a już kilka lat później nastąpiła gwałtowna migracja osób starszych do Niemiec, gdzie mogły liczyć na godziwą opiekę. Co więcej, od 2011 roku wiele osób w Holandii będących w podeszłym wieku zaczęło nosić przy sobie kartonik z deklaracją: "Proszę NIE dokonywać na mnie eutanazji" (zobacz). Wynika to z faktu, że często jedyną przesłanką do dokonania tego "zabiegu" jest fakt, że dana osoba jest w podeszłym wieku i chora.

 

Co roku w samej tylko Holandii raportowanych jest (zaznaczam: raportowanych, więc statystyka ta nie uwzględnia wszystkich danych) kilkaset przypadków, kiedy pacjent jest uśmiercany mimo braku jego bezpośredniego żądania (był nieprzytomny) lub prośby jego rodziny. Ze względu na stan chorego uznaje się, że wybrałby śmierć. Obostrzenia dotyczące procedur podejmowania takiej decyzji są ignorowane, zaś o jej słuszności decyduje komisja lekarska. Legalizacja eutanazji sprawia, że praktyka staje na równi pochyłej i to, co jeszcze kilka lat wcześniej wydawało się społecznie nieakceptowane, nagle jest przyjmowane jako norma.


W Polsce co roku w okresie przedświątecznym szpitale odnotowują gwałtowny wzrost przyjęć osób starszych. Czy rodziny, które w ten sposób pozbywają się z domu na czas świąteczny starców (a często też później "zapominają" ich odebrać) będą się wahali, jeśli będą mieli zdecydowanie bardziej "humanitarne" wyjście? W końcu babcia/dziadek i tak się męczą, a konieczność opieki nad nimi wpływa destrukcyjnie na życie rodziny…


Co więcej, legalizacja eutanazji przekłada się też na wyraźne pogorszenie jakości opieki nad osobami starszymi. Są głodzone, nie podaje im się leków, nie rehabilituje. Mówił o tym amerykański aktor, Mickey Rooney, tutaj można posłuchać jego wypowiedzi.


A drugie moje skojarzenie dotyczy Petera Singera. To znany ze swoich kontrowersyjnych poglądów etyk, popierający aktywnie eutanazję. Rzecz dziwna - kiedy na starczą demencję zapadła jego matka, wynajął dla niej dom, zatrudnił cały sztab opiekujących się nią ludzi i nie było mowy o jej zabiciu. Czyżby ludzie dzielili się na równych i równiejszych, przy czym tylko ci drudzy mieliby prawo do godziwego odejścia?


Doceniam zaangażowanie i efekty działalności Jurka Owsiaka, jednak jego publiczne stwierdzenie, że eutanazja jest formą "pomocy starszym w cierpieniach" zdecydowanie zniechęciło mnie do wspomagania WOŚP. Wolę przelać te pieniądze na konto którejkolwiek z fundacji wspierających hospicja.

 

 

 

 

* tekst Jurka Owsiaka, do którego się odnoszę, co prawda jest opublikowany na wprost.pl, ale pochodzi z wywiadu udzielonego dla Magazynu DGP - autorka

 

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.56

Liczba głosów:

70

 

 

Komentarze użytkowników (57)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~nie ważne kto 12:43:58 | 2013-01-06
A wczoraj ja piszą poniżej "Lider WOŚP wycofał się ze słów poparcia dla eutanazji"

"Parlamentarzyści dziękują Owsiakowi"

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~nie ważne kto 16:21:02 | 2013-01-05
Niestety

"Owsiak podtrzymuje wypowiedź o eutanazji"

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~gość 11:47:14 | 2013-01-05
Za młodości mottem Owsiaka było " róbta co chceta: Na żyrandolach się bujajta".
Widać na starość Owsiak znowu na żyrandol wskoczył.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Adrian Podsiadło 03:40:01 | 2013-01-05
@J.Owsiak: jak odpowiedzieć autorom listów, których otrzymujemy dużo z całej Polski, a w których zawarta jest ogromna osobista tragedia? Dotyczy ona losów ludzi w podeszłym wieku - mój tata, moja mama, osoba która ukończyła 80 lat, jest praktycznie wykluczona z systemu opieki medycznej. Jak odpowiedzieć ludziom, którzy wołając o pomoc, dostają brutalną odpowiedź – "za stary na leczenie". Jak odpowiedzieć ludziom w podeszłym wieku, którzy walcząc o swoje zdrowie nie mogą się dobić do lekarza, lub czas oczekiwania na specjalistę (rok, dwa, trzy lata) jest... Boję się użyć słów "to sposób skazania na śmierć". Kiedy pochyliliśmy się nad geriatrią, nawet nie przypuszczaliśmy, że jest tak źle.

...

Szanowny Panie (do J.Owsiaka), gdyby nie koncentrowano się tylko na wyśmiewaniu moherów, ale także na słuchaniu to nie dopiero teraz, ale kilkanaście lat temu dowiedziałby się Pan o pełzającej eutanazji. O tym problemie, o którym rozmawia się w polskich domach, co najmniej kilka razy słyszałem na antenie radia "Diabła z Torunia".

Z poważaniem,
AP.

Poszło.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~czytelnik 23:22:47 | 2013-01-04
@AP - mniej więcej się zgadzam, Ta cała niejasna sytuacja tym bardziej skłania mnie do trzymania się z daleka od zamętu związanego z WOŚP.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Adrian Podsiadło 19:53:00 | 2013-01-04
Do Czytelnik

To co piszesz to uzasadnione spekulacje i wcale im się nie dziwię. Dlatego napisałem, że strzelił WOŚP w stopę. Nie zmienia to faktu, że nic nie wiemy o tych planach. Nie twierdzę, że takowych nie ma. Być może był to próbny balon, aby zbadać społeczną reakcję na ten temat. Osobiście cieszy mnie apel 4 posłów z różnych partii politycznych. Tym bardziej, że wśród nich jest "mój" poseł (Wipler).

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~czytelnik 19:35:57 | 2013-01-04
Czekaj, Jerzy Owsiak mówi, że eutanazja jest w porządku. Jerzy Owsiak zajmuje się organizowaniem pieniędzy na sprzęt medyczny dla zagadnień, o których uważa, że są "w porządku", ale ten sam Jerzy Owsiak nie ma żadnych planów w związku z eutanazją?
Czyżby ktoś tutaj chował głowę w piasek, czy tylko udawał mądrego inaczej?

Nie jestem jego wrogiem i niejeden raz wsparłem WOŚP. Od 2 lat tego już nie robię, te same pieniądze oddaję na Caritas. Z pięknego zrywu narodowego zrobiła się medialna sieczka, a Jerzemu Owsiakowi trochę się poprzewracało w głowie i z animatora i człowieka idei, stał się showmanem. Czego dowodem między innymi jest dyskutowana tutaj wypowiedź, nie pierwsza przecież skrajnie kontrowersyjna wypowiedź Jerzego Owsiaka. Zbieranie pieniędzy dla potrzebujących, z celu nadrzędnego, stało się narzędziem dla robienia show. To już nie jest dobroczynność, tylko handel. Dobroczynność jest cicha.
Nie ma sprawy, każdy kupuje co chce, Jerzemu Owsiakowi życzę powodzenia, ale ja telewizji nie oglądam, ani handlem reklamami, wizerunkiem, eventami i czasem antenowym nie zamierzam się podniecać.

Szkoda tej idei.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~DNA 19:19:51 | 2013-01-04
Owsiak to mentalny komuch, udajacy kogoś innego niż naprawdę jest. Tylko pytanie kim on naprawdę jest. Robi to co robi, bo z tego sie utrzymuje i to całkiem nieźle. Nie oceniajmy go lepiej niz na to zasługuje. Adrian Podsiadło bardzo dobrze scharakteryzował cały ten szum medialny. Owsiak to nasz człowiek, więc wszystko co zrobi jest O.K.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

Beniamin 19:15:27 | 2013-01-04

To nie to samo. Złe potraktowanie to sprawa prywatna. Natomiast jeśli Jerzy Owsiak nie wycofa się z poparcia dla eutanazji, to pośrednio, sponsorując Jerzego Owsiaka, będziesz sponsorował jego plany w zakresie wprowadzenia eutanazji w Polsce. Dając mu pieniądze, zwiększysz jego możliwości w tej dziedzinie. Ni mniej, ni więcej, będziesz moralnie współwinny.

...

Na razie nic nie wiadomo, żeby J.Owsiak miał jakieś plany. Bez wątpienia swoją wypowiedzią strzelił sobie, a szczególnie WOŚP w stopę.

...

Zgadzam się z tobą a po za tym dał pretekst do ataków swoim wrogom , których zresztą ma pęczki

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~AP 19:13:14 | 2013-01-04
To nie to samo. Złe potraktowanie to sprawa prywatna. Natomiast jeśli Jerzy Owsiak nie wycofa się z poparcia dla eutanazji, to pośrednio, sponsorując Jerzego Owsiaka, będziesz sponsorował jego plany w zakresie wprowadzenia eutanazji w Polsce. Dając mu pieniądze, zwiększysz jego możliwości w tej dziedzinie. Ni mniej, ni więcej, będziesz moralnie współwinny.

...

Na razie nic nie wiadomo, żeby J.Owsiak miał jakieś plany. Bez wątpienia swoją wypowiedzią strzelił sobie, a szczególnie WOŚP w stopę.

Oceń odpowiedz

Pokaż więcej komentarzy

Facebook @portalDEONTwitter @deon_plYouTube @portalDEONplInstagram @deon_plKontakt

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook