MFW: Belka ustąpił ze stanowiska w Funduszu

Marek Belka nie jest już dyrektorem Departamentu Europejskiego Międzynarodowego Funduszu Walutowego - poinformowała w czwartek rzeczniczka MFW.

- Pan Belka ustąpił już ze stanowiska dyrektora Departamentu Europejskiego w związku z kandydowaniem na prezesa Narodowego Banku Polskiego. Od dziś nie podejmuje już decyzji w MFW"- powiedziała PAP rzeczniczka Simonetta Nardin.

Wcześniej tego dnia rzeczniczka funduszu zapowiedziała w komunikacie, że w związku z tym, że Belka zgodził się kandydować na szefa NBP, "zgodnie z procedurami MFW, ustąpi natychmiast z funkcji dyrektora Departamentu Europejskiego".

Pełniący obowiązki prezydenta Bronisław Komorowski poinformował w czwartek, że Marek Belka jest kandydatem na szefa Narodowego Banku Polskiego. Na najbliższym posiedzeniu Sejmu, zaplanowanym na 9 -11 czerwca, jego kandydatura ma być głosowana. 9 czerwca kandydaturę Belki ma rozpatrzyć sejmowa komisja finansów.

~nie chcemy Belki 12:11:38 | 2010-05-29
niech wraca do MFW