Zgoda na eksport drobiu do Korei Południowej

Pierwsza grupa polskich zakładów uzyskała zgodę na eksport mięsa drobiowego do Korei Południowej. Są to spółki Eko-Drób, Konspol-Bis, Zakłady Drobiarskie Rowex, Chłodnia Składowa oraz Poland Services Cold Store - pisze "Parkiet".

 

Ten rynek jest perspektywiczny, bo spożycie drobiu w Korei Południowej rośnie. A kraj ma deficyt na poziomie 30-40 proc. Tymczasem wyroby z Europy stają się coraz bardziej konkurencyjne, np. w stosunku do amerykańskich - mówi dyrektor zakładu Eko-Drób, Sławomir Gacek.

 

Tymczasem czołowy gracz w branży, giełdowy Indykpol, nie zdecydował się wejść do Korei. - Z uwagi na fakt, że nasza oferta nie jest zbieżna z potrzebami rynku koreańskiego, zdecydowaliśmy nie ubiegać się o uprawnienia eksportowe na ten rynek – wyjaśnia Krystyna Szczepkowska, rzeczniczka Indykpolu.

 

- Każde otwarcie rynku na wyroby z Polski cieszy. Jednak warto podkreślić, że dla drobiarzy Korea nie jest wymarzonym rynkiem. Ten kraj nie potrzebuje od nas wyrobów wysokoprzetworzonych, zapotrzebowanie jest m.in. na łapki, grzebienie, czy dzioby – mówi Leszek Kawski, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa.

 

Dodaje, że Korea Południowa importuje mięso od innych dostawców, w tym z Chin. – Uważam, że starania Polski powinny iść w innym kierunku, np. w stronę krajów arabskich, gdzie z przyczyn religijnych drób jest ważnym produktem – mówi Kawski.

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

0

Liczba głosów:

0

 

 

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

Facebook @portalDEONTwitter @deon_plYouTube @portalDEONplInstagram @deon_plKontakt

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook