PAP / pzk
Spożywanie fast foodów i żywności wysoko przetworzonej wiąże się wyższym poziomem ftalanów u ciężarnych kobiet – informuje czasopismo „Environmental International”. Substancje te przenikają przez łożysko, zwiększając ryzyko niskiej masy urodzeniowej, przedwczesnego porodu i niepłodności.
Spożywanie fast foodów i żywności wysoko przetworzonej wiąże się wyższym poziomem ftalanów u ciężarnych kobiet – informuje czasopismo „Environmental International”. Substancje te przenikają przez łożysko, zwiększając ryzyko niskiej masy urodzeniowej, przedwczesnego porodu i niepłodności.
PAP / tk
Według badań stawianie przy sklepowych kasach owoców i warzyw zamiast słodyczy i niezdrowych produktów, skłania klientów do dokonywania zdrowszych zakupów żywności.
Według badań stawianie przy sklepowych kasach owoców i warzyw zamiast słodyczy i niezdrowych produktów, skłania klientów do dokonywania zdrowszych zakupów żywności.
Fast Company / Relevant Magazine / br
Ci goście potrafią zainspirować.
Logo źródła: bonifratrzy Renata Mikołajek
Jak powinniśmy się odżywiać i co powinniśmy wyeliminować z naszych nawyków żywieniowych, aby podnieść jakość naszego życia? Co jeść, by zachować zdrowie, młodość i świetną sylwetkę?
Jak powinniśmy się odżywiać i co powinniśmy wyeliminować z naszych nawyków żywieniowych, aby podnieść jakość naszego życia? Co jeść, by zachować zdrowie, młodość i świetną sylwetkę?
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce Ewelina Krajczyńska / slo
Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy do nich ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.
Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy do nich ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.
EDEKA / youtube.com / pk
Poczucie misji, chęć dostarczenia owoców na czas, a może niespełniona pasja... Trudno powiedzieć jakie motywacje kierowały tym sadownikiem w czasie jego pracy. Jedno jest pewne - reklama w której wystąpił bardzo spodobała się internautom.
Poczucie misji, chęć dostarczenia owoców na czas, a może niespełniona pasja... Trudno powiedzieć jakie motywacje kierowały tym sadownikiem w czasie jego pracy. Jedno jest pewne - reklama w której wystąpił bardzo spodobała się internautom.
Joanna Winiecka-Nowak
Na straganie w dzień targowy coraz krótsze są rozmowy. Skończył się już sezon owocowy, pożegnaliśmy też większość warzyw letnich. Kupujmy rozsądnie, a okaże się, że kuchnia jesienna nadal jest bogata!
Na straganie w dzień targowy coraz krótsze są rozmowy. Skończył się już sezon owocowy, pożegnaliśmy też większość warzyw letnich. Kupujmy rozsądnie, a okaże się, że kuchnia jesienna nadal jest bogata!
Katarzyna Górczyńska
Jedzenie produktów dozwolonych i unikanie tych "szkodliwych" staje się ich życiową filozofią. Wygląda to dość niewinnie. Do czasu.
Jedzenie produktów dozwolonych i unikanie tych "szkodliwych" staje się ich życiową filozofią. Wygląda to dość niewinnie. Do czasu.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce slo
Metody uzyskiwania z odtłuszczonych nasion lnu aktywnych peptydów i lignanów, mających właściwości antyrakowe oraz obniżające ciśnienie krwi, opracowali olsztyńscy naukowcy. Wyniki tych badań mogą być wykorzystane przy wytwarzaniu zdrowej żywności.
Metody uzyskiwania z odtłuszczonych nasion lnu aktywnych peptydów i lignanów, mających właściwości antyrakowe oraz obniżające ciśnienie krwi, opracowali olsztyńscy naukowcy. Wyniki tych badań mogą być wykorzystane przy wytwarzaniu zdrowej żywności.
PAP / ptsj
Minister zdrowia będzie zobowiązany do wydania rozporządzenia, w którym określi, jakie środki spożywcze mogą być sprzedawane w sklepikach szkolnych - zdecydowały komisje sejmowe przyjmując sprawozdanie podkomisji do projektu noweli dotyczącej "śmieciowego jedzenia".Chodzi o projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia autorstwa PSL.
Minister zdrowia będzie zobowiązany do wydania rozporządzenia, w którym określi, jakie środki spożywcze mogą być sprzedawane w sklepikach szkolnych - zdecydowały komisje sejmowe przyjmując sprawozdanie podkomisji do projektu noweli dotyczącej "śmieciowego jedzenia".Chodzi o projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia autorstwa PSL.
PAP / kn
Sposród wszystkich krajów na świecie Holandia ma najzdrowszą i najbardziej pożywną żywność. Ma też jej proporcjonalnie najwięcej. Holandia wyprzedziła Francję i Szwajcarię w najnowszym, opublikowanym we wtorek, rankingu organizacji Oxfam.
Sposród wszystkich krajów na świecie Holandia ma najzdrowszą i najbardziej pożywną żywność. Ma też jej proporcjonalnie najwięcej. Holandia wyprzedziła Francję i Szwajcarię w najnowszym, opublikowanym we wtorek, rankingu organizacji Oxfam.
PAP / im
Pierwsze w Polsce rekolekcje połączone z nauką gotowania według reguł średniowiecznej mniszki św. Hildegardy z Bingen odbędą się w sanktuarium maryjnym w Gietrzwałdzie na Warmii. Organizatorzy liczą, że moda na zdrowe żywienie zachęci uczestników do odnowy duchowej.
Pierwsze w Polsce rekolekcje połączone z nauką gotowania według reguł średniowiecznej mniszki św. Hildegardy z Bingen odbędą się w sanktuarium maryjnym w Gietrzwałdzie na Warmii. Organizatorzy liczą, że moda na zdrowe żywienie zachęci uczestników do odnowy duchowej.
PAP / slo
W Piszu (warmińsko-mazurskie) święto patrona miasta św. Jana zostanie w niedzielę uczczone jarmarkiem, na którym promowana będzie zdrowa tradycyjna żywność i rękodzieło ludowych twórców z Mazur.
W Piszu (warmińsko-mazurskie) święto patrona miasta św. Jana zostanie w niedzielę uczczone jarmarkiem, na którym promowana będzie zdrowa tradycyjna żywność i rękodzieło ludowych twórców z Mazur.
Życie w cywilizacji obżarstwa jest szczególnie niebezpieczne dla najmłodszych, (anty)kultura reklamy narzuca im wzorce bezrefleksyjnej, niezdrowej konsumpcji. Odpowiadają za to jednak dorośli.
Życie w cywilizacji obżarstwa jest szczególnie niebezpieczne dla najmłodszych, (anty)kultura reklamy narzuca im wzorce bezrefleksyjnej, niezdrowej konsumpcji. Odpowiadają za to jednak dorośli.
PAP / slo
Lista sklepów oraz stoisk z certyfikowaną żywnością ekologiczną powstaje przy Polskim Klubie Ekologicznym Koło Miejskie w Gliwicach. Jak poinformował klub, celem powstania spisu jest także uzmysłowienie konsumentom, że nie każdy produkt jest ekologiczny.
Lista sklepów oraz stoisk z certyfikowaną żywnością ekologiczną powstaje przy Polskim Klubie Ekologicznym Koło Miejskie w Gliwicach. Jak poinformował klub, celem powstania spisu jest także uzmysłowienie konsumentom, że nie każdy produkt jest ekologiczny.
PAP / wm
Firmy coraz głośniej krytykują obecny system podatku VAT na żywność. Liczą na gruntowne zmiany - informuje "Puls Biznesu"
Firmy coraz głośniej krytykują obecny system podatku VAT na żywność. Liczą na gruntowne zmiany - informuje "Puls Biznesu"
PAP / wm
W imię walki z "chemią w żywności" coraz więcej producentów żywności skłania się do wycofywania lub ograniczania użycia glutaminianu sodu, popularnego wzmacniacza smaku - informuje "Puls Biznesu"
W imię walki z "chemią w żywności" coraz więcej producentów żywności skłania się do wycofywania lub ograniczania użycia glutaminianu sodu, popularnego wzmacniacza smaku - informuje "Puls Biznesu"
PAP / wab
Rynek sklepów z ekożywnością wciąż jest nad Wisłą bardzo rozdrobniony. Jednak właściciele placówek ze zdrową żywnością twierdzą, że są na początku ekoboomu - pisze "Puls Biznesu".
Rynek sklepów z ekożywnością wciąż jest nad Wisłą bardzo rozdrobniony. Jednak właściciele placówek ze zdrową żywnością twierdzą, że są na początku ekoboomu - pisze "Puls Biznesu".
PAP / drr
Epidemia otyłości szerząca się wśród dzieci to raczej wynik złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, a nie genów – piszą naukowcy na łamach pisma „American Heart Journal”.
Epidemia otyłości szerząca się wśród dzieci to raczej wynik złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, a nie genów – piszą naukowcy na łamach pisma „American Heart Journal”.
PAP / wm
Źle dobrane suplementy diety nie pomagają chorym na cukrzycę, a gdy zostaną przedawkowane lub wejdą w interakcje z lekami zapisanymi przez lekarza, mogą wręcz szkodzić - uważają dietetycy.
Źle dobrane suplementy diety nie pomagają chorym na cukrzycę, a gdy zostaną przedawkowane lub wejdą w interakcje z lekami zapisanymi przez lekarza, mogą wręcz szkodzić - uważają dietetycy.