PAP / tk
Naukowcy zauważyli, że osoby, które regularnie spożywają naturalną oliwę z oliwek, są mniej zagrożone śmiercią z powodu demencji. Przeprowadzili oni pierwsze badanie, które sprawdziło tę zależność.
Naukowcy zauważyli, że osoby, które regularnie spożywają naturalną oliwę z oliwek, są mniej zagrożone śmiercią z powodu demencji. Przeprowadzili oni pierwsze badanie, które sprawdziło tę zależność.
KAI / sz
Ofiarowana oliwa jest najwyższej jakości.
Ofiarowana oliwa jest najwyższej jakości.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce slo
Do tej pory olej z pestek mirabelek, ze względu na wysoką zawartość trujących związków cyjanogennych, używany był jedynie do celów kosmetycznych. Naukowcy znaleźli jednak sposób na wyeliminowanie niekorzystnych związków i wykorzystanie oleju w przemyśle spożywczym.
Do tej pory olej z pestek mirabelek, ze względu na wysoką zawartość trujących związków cyjanogennych, używany był jedynie do celów kosmetycznych. Naukowcy znaleźli jednak sposób na wyeliminowanie niekorzystnych związków i wykorzystanie oleju w przemyśle spożywczym.
AFP / PAP / mg
Utrzymujące się na południu kraju susze zmuszają Hiszpanię, największego światowego producenta oliwy z oliwek, do importu tego surowca. Hiszpania importuje oliwę m.in. z Tunezji, następnie sprzedaje ją poza UE, głównie do krajów rozwijających się.
Utrzymujące się na południu kraju susze zmuszają Hiszpanię, największego światowego producenta oliwy z oliwek, do importu tego surowca. Hiszpania importuje oliwę m.in. z Tunezji, następnie sprzedaje ją poza UE, głównie do krajów rozwijających się.
drr
Może niezdrowe, może oklepane, ale jakie dobre. Sezon jest, długi weekend przed nami. Czas rozpalać ogień i piec, piec, piec na ruszcie. Podajemy 9 sprawdzonych przepisów na dania z grilla oraz 3 proste sposoby na przystawkę.
Może niezdrowe, może oklepane, ale jakie dobre. Sezon jest, długi weekend przed nami. Czas rozpalać ogień i piec, piec, piec na ruszcie. Podajemy 9 sprawdzonych przepisów na dania z grilla oraz 3 proste sposoby na przystawkę.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce slo
Zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych, jest podstawą profilaktyki chorób serca - przekonywali eksperci w czwartek na spotkaniu prasowym w Warszawie.
Zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych, jest podstawą profilaktyki chorób serca - przekonywali eksperci w czwartek na spotkaniu prasowym w Warszawie.