PAP / jk
Co czwarta osoba niweczy zalety zdrowych posiłków niezdrowymi przekąskami, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia – informuje „European Journal of Nutrition”.
Co czwarta osoba niweczy zalety zdrowych posiłków niezdrowymi przekąskami, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia – informuje „European Journal of Nutrition”.
PAP/mk
Zespół naukowców kierowanych przez prof. Josepha Takahashiego po wieloletnich badaniach stwierdził, że na poprawienie długości życia bardzo dobrze działają dwa połączone ze sobą mechanizmy: trzeba jeść w porach największej aktywności i najlepiej ograniczyć kaloryczność posiłków. Myszy poddane takiej diecie żyły od 30 proc. do 40 proc. czasu dłużej.
Zespół naukowców kierowanych przez prof. Josepha Takahashiego po wieloletnich badaniach stwierdził, że na poprawienie długości życia bardzo dobrze działają dwa połączone ze sobą mechanizmy: trzeba jeść w porach największej aktywności i najlepiej ograniczyć kaloryczność posiłków. Myszy poddane takiej diecie żyły od 30 proc. do 40 proc. czasu dłużej.
PAP/mk
Naukowcy poznali kolejne korzyści z picia kawy i wskazują, że napój ten chroni m.in. przed niektórymi chorobami wątroby, stymuluje procesy trawienne i ruch jelit, a nawet może mieć korzystny wpływ na trzustkę.
Naukowcy poznali kolejne korzyści z picia kawy i wskazują, że napój ten chroni m.in. przed niektórymi chorobami wątroby, stymuluje procesy trawienne i ruch jelit, a nawet może mieć korzystny wpływ na trzustkę.
PAP / psd
Szkoły karmią zbyt tłusto. W posiłkach brakuje wapnia, żelaza i węglowodanów. Za dużo jest fosforu, magnezu i witamin. Posiłki najczęściej były przesolone, a kompoty przesłodzone - wytyka "Dziennik Polski".
Szkoły karmią zbyt tłusto. W posiłkach brakuje wapnia, żelaza i węglowodanów. Za dużo jest fosforu, magnezu i witamin. Posiłki najczęściej były przesolone, a kompoty przesłodzone - wytyka "Dziennik Polski".
PAP / drr
Spożywanie migdałów może zmniejszyć odporność na insulinę i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu u osób ze stanem przedcukrzycowym - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of the American College of Nutrition".
Spożywanie migdałów może zmniejszyć odporność na insulinę i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu u osób ze stanem przedcukrzycowym - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of the American College of Nutrition".