Oświadczenie kurii ws. artykułu: "Biskup doniósł, że ksiądz ma dziecko! Czy teraz przeprosi?"

(fot. shutterstock.com)
KAI / pk

W związku z publikacją artykułu pt. "Biskup doniósł, że ksiądz ma dziecko! Czy teraz przeprosi?" (www.fakt24.pl z dn. 8 grudnia 2017 r.) Świdnicka Kuria Biskupia oświadcza, iż zarzuty wobec biskupa świdnickiego są bezpodstawne, gdyż zamieszczony tekst zawiera szereg niesprawiedliwych oskarżeń oraz insynuacji co do osoby Księdza Biskupa Ignacego Deca.

Publikujemy treść oświadczenia:

Nieprawdą jest jakoby Biskup Świdnicki przed Stolicą Apostolską twierdził, że Ksiądz Krzysztof Trubulec jest ojcem jakiegokolwiek dziecka.

Prawdziwe przyczyny odwołania Księdza Krzysztofa Trybulca z urzędu proboszcza Parafii pw. św. Jerzego w Szalejowie Górnym związane są z innymi faktami, które ze względu na dobro Kościoła i Księdza, zostały przedstawione zainteresowanemu i Stolicy Apostolskiej na jej prośbę. Kongregacja ds. Duchowieństwa podtrzymała decyzję Biskupa Świdnickiego i jego motywację.

W trosce o przyszłość kapłana Ksiądz Biskup Ignacy Dec zezwolił mu na zamieszkanie w Domu Księży Emerytów w Świdnicy oraz objął stałym wsparciem materialnym Bratniej Pomocy Kapłańskiej, z czego Ksiądz Krzysztof Trybulec do dnia dzisiejszego nie skorzystał.

Ks. dr Daniel Marcinkiewicz

Rzecznik Świdnickiej Kurii Biskupiej

Adrian Wawrzyczek

Ogarnij dzień bezstresowo

Twoje życie to ruchoma bieżnia, która ciągle przyspiesza? Planowanie i zarządzanie czasem kojarzysz ze słomianym zapałem i serią porażek? Dziś zmienisz zdanie.

Duchowość ignacjańska, mindfulness i sprawdzone aplikacje połączone w jedno. Cel?...

Tematy w artykule