Oświadczenie Caritas ws. Mikołaja z logiem ONR

Caritas Białystok / DEON.pl / kw

Wydano oficjalne oświadczenie ws. obecności Mikołaja, który miał na ramieniu logo "Obozu Narodowo-Radykalnego" i rozdawał prezenty dzieciom ze świetlicy Caritasu.

Od wczoraj internauci dzielą się informacją nt. obecności Mikołaja rozdającego prezenty dzieciom w Placówce Wsparcia Dziennego prowadzonej przez Caritas Archidiecezji Białostockiej. Zdziwienie wywołał fakt, że osoba w popularnym przebraniu nosiła na ramieniu logo ONR, a sama organizacja chwaliła się odwiedzinami "narodowego mikołaja" w świetlicy Caritasu.

Dziś opublikowano oświadczenie na stronie Caritas Archidiecezji Białostockiej, w którym czytamy o tym, że obecność "Mikołaja" nie była "w żaden sposób konsultowana z zarządem Caritas Archidiecezji Białostockiej".

- Za niedopuszczalne uważamy wchodzenie na teren placówki osób nieupoważnionych. W kwestii zapewnienia bezpieczeństwa dzieci i młodzieży przebywającym w świetlicy deklarujemy poprawę standardów w tym obszarze. Wobec opiekunki dzieci zostaną wyciągnięte konsekwencje. - czytamy w oświadczeniu - W działaniach, które prowadzimy byliśmy, jesteśmy i będziemy dalecy od założeń nacjonalizmu i idących za nimi przekonań oraz zachowań.

Publikujemy pełny tekst oświadczenia:

W imieniu Caritas Archidiecezji Białostockiej, wyrażamy ubolewanie i gorąco przepraszamy za sytuację jaka miała miejsce w Placówce Wsparcia Dziennego prowadzonej przez naszą organizację. Z informacji jakie otrzymaliśmy od osoby zatrudnionej w Świetlicy wynika, że w dniu 6 grudnia, bez wcześniejszego zaproszenia, do naszej placówki przybyła trójka młodych osób, które przywiozły prezenty dla dzieci. Jedna z nich była w przebraniu Mikołaja. Podczas rozdawania prezentów osoba ta umieściła opaskę z logo organizacji ONR na ramieniu, co umknęło uwadze naszego pracownika. W tym czasie druga osoba zrobiła zdjęcie, które potem zostało umieszczone w Internecie. Zdjęcie zostało opublikowane bez zgody naszej instytucji. Nie było to w żaden sposób konsultowane wcześniej z zarządem Caritas Archidiecezji Białostockiej.

Sprzeciwiamy się także nazywaniu naszych małych podopiecznych "dziećmi, którymi na co dzień nie chcą zajmować się rodzice" oraz idącym za tym określeniem naznaczeniem społecznym. Stwierdzenie takie mija się z prawdą.

Wszystkie osoby, w tym rodziców dzieci, naszych darczyńców, sympatyków oraz ludzi korzystających z naszej pomocy, chcemy jeszcze raz przeprosić za zaistniałą sytuację. W działaniach, które prowadzimy byliśmy, jesteśmy i będziemy dalecy od założeń nacjonalizmu i idących za nimi przekonań oraz zachowań.

Pragniemy również podkreślić, że od ponad 25-lat Caritas Archidiecezji Białostockiej niesie pomoc wszystkim potrzebującym, szanując godność każdego człowieka bez względu na jego narodowość, rasę, światopogląd, przekonania oraz wyznawaną religię.

Białostocka Caritas jednoznacznie i stanowczo odcina się od wszelkiego typu działań stojących w sprzeczności z wartościami Ewangelii, które wyznajemy i którym jako Caritas służymy.

Zarząd Caritas Archidiecezji Białostockiej

Oświadczenie Caritas ws. Mikołaja z logiem ONR