Oficjalne stanowisko arcybiskupa Bostonu ws. "Spotlight"

(fot. materiały dystrybutora / youtube.com)
thebostonpilot.com / kw

Arcybiskup Bostonu, kard. Sean O'Malley wydał specjalne oświadczenie dotyczące filmu o dziennikarzach z Bostonu, którzy ujawnili aferę pedofilską.

Publikujemy pełny tekst oświadczenia:

"Spotlight" to ważny film dla wszystkich, których dotknęła tragedia nadużyć seksualnych przez księży. Poprzez dogłębne zdanie sprawy z historii kryzysu nadużyć seksualnych wśród kleru, media pozwoliły Kościołowi uznać przestępstwa i grzechy dokonane przez jego przedstawicieli. Pozwoliły mówić o jego błędach i krzywdach zadanych ofiarom i ich rodzinom oraz zrozumieć potrzeby tych, którzy przeżyli.

W demokracji takiej jak nasza, dziennikarstwo jest istotą naszego sposobu życia. Rola mediów w ujawnieniu kryzysu nadużyć seksualnych otworzyła drzwi, przez które wkroczył Kościół, odpowiadając zarazem na potrzeby tych, którzy przeżyli.

Ochrona dzieci i oferowanie wsparcia dla ocalonych i ich rodzin musi być priorytetem we wszystkich aspektach życia Kościoła.

Jesteśmy zobowiązani do uważnego wprowadzania polityki i procedur zapobiegających występowaniu tragedii nadużyć względem dzieci. W to wliczają się: kompleksowe programy edukacyjne dla dzieci o bezpieczeństwie, obowiązkowa kontrola tożsamości, szkolenia nt. bezpiecznego otoczenia, obowiązkowe sprawozdania i współpraca z władzami państwowymi w zakresie zgłoszeń nadużyć, a także troska o ocalonych i ich rodziny w Biurze Wsparcia Duszpasterskiego i Pomocy Potrzebującym.

Archidiecezja konsekwentnie zapewnia doradztwo oraz usługi medyczne dla ocalonych i ich rodzin, którzy szukają naszej pomocy. Pozostajemy wierni temu zobowiązaniu. Nie przestajemy również szukać przebaczenia u wszystkich, którzy zostali skrzywdzeni w wyniku tragedii nadużyć seksualnych przez księży. Modlimy się codziennie, by Pan prowadził nas na ścieżce uzdrowienia i odnowy.

*  *  *

W lipcu 2003 kard. O'Malley stanął na czele archidiecezji Boston po ujawnieniu afery pedofilskiej i wypłynięciu informacji o ukrywaniu przestępstw księży przez jego poprzednika, kardynała Bernarda Law.

Decyzją papieża Franciszka od 13 kwietnia 2013 jest członkiem grupy ośmiu kardynałów doradców, którzy będą służyć radą Ojcu Świętemu w zarządzaniu Kościołem i w sprawach reformy Kurii Rzymskiej.

Od 22 marca 2014 roku jest jednym z ośmiu członków nowo powołanej Papieskiej Komisji ds. Ochrony Osób Małoletnich.

Oficjalne stanowisko arcybiskupa Bostonu ws. "Spotlight"