Rusza 8. Małopolski Festiwal Smaku

Podczas weekendu na placu Wolnica w Krakowie odbędzie się krakowski półfinał 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku i 9. Święto Chleba. Będzie to także okazja do celebrowania przypadającego na 10 czerwca Święta Małopolski - poinformowali organizatorzy imprezy.

 

Podczas dwudniowej imprezy odbędą się m.in. warsztaty pieczenia chleba i potyczki profesjonalnych kucharzy z członkiniami małopolskich kół gospodyń. Przeprowadzony zostanie plebiscyt, w którym publiczność i profesjonalne jury wybiorą najlepsze smakołyki i prezentacja małopolskich produktów regionalnych.

 

Wielki finał 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się 25 i 26 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.

 

Na liście małopolskich produktów regionalnych oprócz obwarzanka krakowskiego i kiełbasy lisieckiej znajdują się także m.in.: chleb prądnicki, oscypek, bryndza podhalańska i redykołka, jabłka łąckie oraz śliwowica łącka, nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca, karp Zatorski i suska sechlońska (śliwka suszona i wędzona według tradycji z rejonu wsi Sechna).

 

Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE, ponieważ ich cechy są związane z warunkami istniejącymi na danym terenie. Ich nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione.

 

Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym; promuje małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Impreza organizowana jest od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

0

Liczba głosów:

0

 

 

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

Facebook @portalDEONTwitter @deon_plYouTube @portalDEONplInstagram @deon_plKontakt

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?