Tajemnice ziół. Zioła w domu i w ogrodzie
Zarys tematu
Warsztaty tygodniowe są połączeniem części I, II i III. Rozpoczynają się od roli ziół w ogrodzie ekologicznym, zasad projektowania i prowadzenia ogrodu przydomowego oraz naturalnych środków ochrony roślin. Kolejne tematy to rola ziół w żywności i żywieniu człowieka, aktualne zalecenia żywieniowe, a także gatunki wspomagające trawienie i odporność organizmu. Wykłady dotyczące używek dotyczyć będą korzystnego i niekorzystnego działania używek kofeinowych (kawa, herbata, kakaowiec, yerba mate, guarana), tradycyjnych i współczesnych nalewek prozdrowotnych, a także wykorzystania miodu. Na warsztatach uczestnicy przygotują ziołowe masła, pasty, dipy, soki owocowo-warzywne a także ozdoby.
Adresaci
Warsztaty przeznaczone są dla osób zainteresowanych ekologiczną uprawą ogrodów przydomowych, sposobami przetworzenia pozyskanych surowców, miejscem ziół w zaleceniach żywieniowych oraz utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Prowadzący:
prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska