Leki ziołowe z właściwościami antybiotyków

bonifratrzy
Br. Błażej Kozłowski / slo
Wtorek, 26 stycznia 2016, godz. 07:35
Od czasu wynalezienia penicyliny przez Fleminga w roku 1928 i wprowadzenia jej na rynek jako leku w roku 1943 jesteśmy świadkami nieustannej batalii pomiędzy żywotnością drobnoustrojów chorobotwórczych a coraz to nowymi antybiotykami, produkowanymi przez człowieka.
więcej

Jak schudnąć? Poznaj cztery skuteczne rady

Evelyne Chartier / slo
Niedziela, 24 stycznia 2016, godz. 07:00
Ostatnio przytyłam i nie potrafię wrócić do poprzedniej wagi, dawniej łatwo zrzucałem zbędne kilogramy, teraz już nie potrafią. Nie wiem, co robić... Mamy kilka podpowiedzi.
więcej

Buszujmy w zbożu, ale rozsądnie

Joanna Winiecka-Nowak
Wtorek, 19 stycznia 2016, godz. 09:54
Dlaczego najbardziej popularne zboże w naszej kulturze miałoby nam szkodzić? Czy badania doktora Davisa są wiarygodne? Czy powinniśmy się bać glutenu?
więcej

Zielona herbata i jej nieocenione właściwości

PAP - Nauka w Polsce
Agnieszka Libudzka / slo
Poniedziałek, 18 stycznia 2016, godz. 11:38
Zielona herbata, popularna w Azji, ale także chętnie spożywana przez Polaków, jest źródłem związków biologicznie aktywnych, oddziaływających na organizm człowieka wszechstronnie - oceniają naukowcy. Potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę.
więcej

Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży

parpa.pl / slo
Środa, 13 stycznia 2016, godz. 09:57
Jeśli w czasie ciąży wypijesz choćby kieliszek wina lub jedno piwo, twoje nienarodzone dziecko wypije wraz z Tobą. Jego organizm nie ma żadnego mechanizmu obronnego, który uchroniłby je przed skutkami działania alkoholu. Nie chroni go łożysko, a wątroba nie jest jeszcze dostatecznie rozwinięta, by eliminować alkohol.
więcej

Obalamy mity na temat zdrowego jedzenia!

PAP - Nauka w Polsce
Ewelina Krajczyńska / slo
Wtorek, 12 stycznia 2016, godz. 09:10
Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy do nich ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.
więcej

Niebezpiecznie zdrowa dieta - ortoreksja

PAP - Nauka w Polsce
slo
Wtorek, 5 stycznia 2016, godz. 13:40
Ciągła dbałość o zdrowy tryb życia i zdrowe jedzenie może doprowadzić do obsesji. Od niedawna istnieje narzędzie, które także u Polaków pomoże określać związana z tym nieprawidłowość zwaną "ortoreksją".
więcej

Tanio i zdrowo, choć zimowo

Joanna Winiecka-Nowak
Czwartek, 17 grudnia 2015, godz. 09:37
Zimowy ogórek, papryka to doskonały pokarm dla osób chcących wprowadzić do diety środki grzybobójcze, nawozy i substancje pobudzające wzrost roślin. Co zatem jeść? To proste!
więcej

Miłość do gorzkiej czekolady = zdrowsze serce

PAP - Nauka w Polsce / slo
Czwartek, 10 grudnia 2015, godz. 07:31
Jedzenie umiarkowanej ilości gorzkiej czekolady zamiast innych słodkich przekąsek pomaga obniżyć ryzyko chorób serca - informują naukowcy w piśmie "Archives of Internal Medicine".
więcej

Zaćma bez tajemnic

www.tourmedica.pl
Poniedziałek, 7 grudnia 2015, godz. 15:49
Według Światowej Organizacji Zdrowia, zaćma zajmuje czołowe miejsce w rankingu przyczyn ślepoty. Zaćma (katarakta) jest degeneracyjnym schorzeniem oczu, które objawia się zmętnieniem całkowitym lub częściowym soczewki oka.
więcej

 

 

Facebook @portalDEONTwitter @deon_plYouTube @portalDEONplInstagram @deon_plKontakt

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?