Dlaczego warto jeść czekoladę?

(fot. 96dpi / flickr.com)

Poprawia nastrój, koncentrację, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo - tych zalet w przypadającym w sobotę Światowym Dniu Czekolady nie odmawiają jej nawet lekarze.

 

- Może nam dać witaminy z grupy A, B, E oraz składniki potrzebne do produkcji serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Działa antynowotworowo, chroni pamięć, opóźnia starzenie, działa przeciwzapalnie, nawilżająco, tonizująco, rewitalizująco. Oprócz poprawy nastroju, na pewno poprawia koncentrację. W święto czekolady życzę wszystkim smacznego - powiedziała PAP okulistka dr Bogumiła Wójcik-Niklewska z Uniwersyteckiego Centrum Okulistyki i Onkologii w Katowicach.

 

Jak zaznaczyła, z okulistycznego punktu widzenia szczególnie cenna jest witamina A. - Poprawi kontrast, zwłaszcza w ekstremalnych warunkach. Gorzką czekoladę zaleca się np. pilotom przed lotem - podkreśliła.

 

Dr Wójcik-Niklewska zaznaczyła, że najzdrowsza jest właśnie czekolada gorzka. - Musimy pamiętać, że wszystkie minerały, składniki, odżywcze i witaminy znajdują się w ziarnach kakaowca. Wartościowa czekolada musi mieć powyżej 70 proc. kakao. Nie jest też obojętne, w jaki sposób będzie zrobiona. Optymalnie byłoby, gdyby ziarna były suszone, nie palone. Warto czytać etykiety - dodała.

 

Czekolada ma dużą wartość energetyczną. Pięć tabliczek - pół kilograma - wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na energię.

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.68

Liczba głosów:

22

 

 

Komentarze użytkowników (2)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~KaBe 13:42:26 | 2014-04-14
Od kilkudziesięciu lat leczę się na nadciśnienie, przyjmowałam systematycznie leki. Zaczęłam jadać czekoladę (bo lubię i też -że staniała) - nie muszę przyjmować leków; niestety utyłam. Przez długi czas nie wiązałam niespodziewanego "wyzdrowienia" z czekoladą. Lekarka była również zdziwiona. Dopiero niedawno przypadkowo - w interencie, a potem w prasie i telewizji - dowiedziałam się, że to między innymi fitosterole zawarte w czekoladzie spowodowały rozszerzenie tętnic, a w rezultacie obniżenie ciśnieniia krwi. Polecam!

Oceń 2 2 Pokaż odpowiedzi odpowiedz

Facebook @portalDEONTwitter @deon_plYouTube @portalDEONplInstagram @deon_plKontakt

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook