Otręby obniżają ryzyko zgonu kobiet z cukrzycą

Kobiety z cukrzycą typu 2, które jedzą duże ilości otrąb, są mniej narażone na zgon niż pacjentki, których dieta jest uboga w ten produkt - wynika z pracy, która publikuje pismo "Circulation".

 

Zdaniem jednego z autorów badań, dr. Lu Qi z Uniwersytetu Harvarda, wyniki te są bardzo obiecujące, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że pacjenci z cukrzycą mają dwu- lub trzykrotnie wyższe ryzyko choroby układu krążenia i przedwczesnego zgonu w porównaniu z ogólną populacją.

 

Dr Qi i jego współpracownicy przeanalizowali dane dotyczące 7.822 kobiet, u których po 30 roku życia zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Jest to zaburzenie w metabolizmie glukozy, które - w przeciwieństwie do cukrzycy typu 1 - nie jest spowodowane zniszczeniem wysepek trzustki, ale spadkiem wrażliwości tkanek organizmu na insulinę, tj. hormon regulujący poziom glukozy we krwi. Ten najczęstszy typ cukrzycy, silnie związany z nadwagą oraz brakiem ruchu, dotyka przeważnie osób w wieku średnim i starszym.

 

Wszystkie badane pacjentki były pielęgniarkami biorącymi udział w szeroko zakrojonym studium amerykańskim pt. Nurses' Health Study (NHS), które rozpoczęło się w 1976 r. Kobiety co dwa lata wypełniały ankiety na temat historii swoich chorób oraz elementów stylu życia, a co cztery lata wypełniały ankiety dotyczące spożycia różnych pokarmów.

 

Stan zdrowia uczestniczek śledzono przez 26 lat; w tym czasie odnotowano 852 zgony, z czego 295 miało związek z chorobami układu krążenia.


Analiza - w której uwzględniono wiek - wykazała, że panie, które jadły najwięcej produktów z pełnego ziarna, tj. otręby, kiełki oraz włóknik zbóż, były mniej narażone na zgon z powodu choroby układu krążenia oraz na zgon z innych przyczyn w porównaniu z kobietami, które spożywały najmniejsze ilości tych produktów.

 

Jednak, gdy naukowcy wzięli pod uwagę szereg elementów stylu życia, jak palenie papierosów czy aktywność fizyczną, okazało się, że jedynie spożycie otrąb miało istotny statystycznie wpływ na spadek ryzyka zgonu. Otręby pochodzą z przemiału takich zbóż, jak pszenica, owies lub żyto - w ich skład wchodzi głównie zewnętrzna okrywa ziaren zbóż. Zawierają duże ilości witamin, zwłaszcza z grupy B, a także minerałów i włóknika.

 

Jak wyliczyli badacze, kobiety, które spożywały najwięcej otrąb (tj. średnio 9,7 gramów dziennie) miały o 55 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu różnych przyczyn i o 64 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia, w porównaniu z paniami, które prawie wcale nie jadały otrąb.

 

Zdaniem dr. Qi, zaobserwowaną zależność można tłumaczyć na kilka sposobów. Jak przypomina badacz, cukrzyca jest uważana za przewlekły stan zapalny organizmu, który charakteryzuje się umiarkowanym wzrostem poziomu związków pozapalnych oraz zaburzeniem czynności śródbłonka - tj. komórek, które wyściełają naczynia krwionośne i odgrywają ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi. Obydwa te czynniki przyczyniają się do wzrostu ryzyka chorób układu krążenia. Tymczasem, wcześniejsze badania zespołu dr. Qi wykazały, że spożywanie dużych ilości produktów z pełnego ziarna może obniżać poziom związków prozapalnych u osób z cukrzycą oraz poprawiać funkcję śródbłonka.


PAP - Nauka w Polsce

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

5

Liczba głosów:

1

 

 

Facebook @portalDEONTwitter @deon_plYouTube @portalDEONplInstagram @deon_plKontakt

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook