Chipsy źle wpływają na inteligencję dzieci

Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie – wynika z pracy opublikowanej w piśmie „Journal of Epidemiology and Community Health”.

 

Zdaniem autorów pracy - naukowców z Uniwersytetu w Bristolu - sugeruje to, że niezdrowa dieta może źle wpływać na rozwój mózgu.

 

W przeprowadzonych przez nich badaniach, przeanalizowano dane zebrane wśród niemal 4 tys. dzieci, które uczestniczyły w długofalowym badaniu pt. Avon Longitudinal Study of Parents and Children.

 

Przy pomocy ankiet od rodziców zebrano informacje na temat rodzaju pokarmów spożywanych przez maluchy w wieku 3, 4, 7 oraz 8,5 lat. Dzieci poddano testom na inteligencję w wieku 8,5 lat. W analizie brano pod uwagę czynniki, które mogą mieć wpływ na iloraz inteligencji (IQ) dzieci, a także poziom wykształcenia matki, przynależność do grupy społecznej oraz długość okresu, w którym dziecko było karmione piersią.

 

Okazało się, że maluchy, które w wieku 3 lat jadły dużo przetworzonej żywności – bogatej w niezdrowe tłuszcze typu trans oraz w cukry proste – miały nieco niższe IQ (o kilka zaledwie punktów) w wieku 8,5 lat niż rówieśnicy, którzy jedli dużo warzyw, owoców, węglowodanów złożonych, ryb.

 

Tłuszcze trans są wszechobecne w przemyśle spożywczym – można je znaleźć w słodyczach, chipsach, potrawach smażonych. Mają bardzo szkodliwy wpływ na układ krążenia – podnoszą poziom „złego” cholesterolu, obniżają poziom „dobrego”, zwiększają ryzyko miażdżycy naczyń, mogą też przyspieszać rozwój demencji.

 

Jak komentują naukowcy, badania te wskazują, że nawyki żywieniowe we wczesnym dzieciństwie mogą mieć długoterminowe skutki.

 

- Rozwój mózgu przebiega znacznie szybciej we wczesnym okresie życia, kiedy to przyrasta najwięcej komórek nerwowych. Dlatego, wydaje się, że czynniki oddziałujące na niego później są mniej istotne – komentuje prowadząca badania dr Pauline Emmett.

 

Zdaniem rzecznik Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków Fiony Ford, wyniki badań wskazują, że więcej młodych rodziców wymaga edukacji na temat zdrowego żywienia dzieci.

 

W uproszczeniu, wystarczy przestrzegać kilku zasad: spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie, ograniczyć spożycie cukrów prostych i niezdrowych tłuszczów trans, zwiększyć spożycie produktów zbożowych z pełnego ziarna.

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.69

Liczba głosów:

13

 

 

Komentarze użytkowników (6)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~Serwatka 02:03:03 | 2012-02-10
Ja tez uwazam,ze takie owocowe czy warzywne chipsy o NIEBO są lepsze od tych normalnych,wiec tez kupuje chrupsy dzieciakom

Oceń 2 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~. 06:57:45 | 2012-01-10
Mam nadzieje,ze zywieniowe nawyki dzieci i RODZICOW sie zmienia. ja kupuje mojej trójce czipsy,ale...z owocow i warzyw. Chrupsy sa dla nich bezpieczna forma przyjemnosci, bo to przeciez owoc...w wygodnej formie:)


o naiwności...
(proces obróbki ma znaczenie)

Oceń 1 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Firana 02:09:18 | 2012-01-10
Mam nadzieje,ze zywieniowe nawyki dzieci i RODZICOW sie zmienia. ja kupuje mojej trójce czipsy,ale...z owocow i warzyw. Chrupsy sa dla nich bezpieczna forma przyjemnosci, bo to przeciez owoc...w wygodnej formie:)

Oceń 1 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

Krakus 17:52:41 | 2011-03-07
Podawane wyniki to tzw. wartość średnia - u jednych dzieci zniżka wyniesie 5 pkt. a u innych 15. Podobne wyniki zaobserwowano przy niedoborach jodu u ciężarnych matek - ok. 10 pkt. IQ mniej u dziecka (vide dane FAO).

Mózg człowieka w większej części zbudowany jest z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), m.in: eikozapentaenowego (tzw. EPA), dokozaheksanowego (DHA) i innych z tzw. rodziny alfa-kwasów nienasyconych.
Są to tzw. kwasy tłuszczowe egzogenne - muszą być dostarczone w diecie (mogą to być również ich prekursory, np. kwas alfa-linolenowy (ALA).
Zła dieta to nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych i częściowo uwodornionych (takie są np. w margarynach). Dawniej dawano dzieciom tran (zamiast chipsów?) - podwójna korzyść: wit. D i bogactwo WNKT.
Obecnie w tranie może znajdować się jeszcze jeden składnik - w większych lub mniejszych ilościach wszechobecna metylortęć (przemysłowe skażenie środowiska). Więc dawać dzieciom tran czy chipsy?

Oceń 2 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

jazmig 12:59:05 | 2011-02-12
To jest propaganda, a nie badania.
IQ nie mierzy się z dokładnością do kilku punktów, a już szczególnie u dzieci.

Można by badać dorosłych, ale w grę wchodzi wiele czynników, jak sprawy genetyczne, wpływ otoczenia itp.

Oceń 1 1 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~vege 11:48:46 | 2011-02-11
Zdrowa żywność, dużo mniej słodyczy i dużo ruchu, bo inaczej nie zmieszczą się w drzwiach!

Oceń 2 odpowiedz

Facebook @portalDEONTwitter @deon_plYouTube @portalDEONplInstagram @deon_plKontakt

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?