Boska uczta: Łagodność i stanowczość

Boska.tv
o. Wojciech Jędrzejewski OP

Czwartek, 12 września 2013, godz. 10:42
Kurczak w śliwkach i cynamonie z pieprzem cayenne.
więcej

Bezalkoholowe drinki: mojito

slo
Czwartek, 8 sierpnia 2013, godz. 17:45
Genialny na upały - bezalkoholowy drink dla tych co lubią mojito, doskonale smakuje bez dodatku rumu.
więcej

Chłodnik z awokado i ogórka

slo
Czwartek, 8 sierpnia 2013, godz. 17:30
Prosty przepis na chłodnik z awokado i ogórka idealny na gorące dni.
więcej

Dżem z czarnej porzeczki - spiżarnia S. Anastazji

S. Anastazja / DEON.pl / apio
Piątek, 26 lipca 2013, godz. 10:00
Dżem z czarnej porzeczki, pyszny, kwaskowy, doskonały jako dodatek do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryb i jaj. Przepis ze spiżarni Siostry Anastazji.
więcej

Kulinarne specjały Siostry Anastazji

źródło
Bożena Weber, "Źródło"
Poniedziałek, 22 lipca 2013, godz. 12:27
Ostatnio wydana, albumowa Wielka księga ciast Siostry Anastazji, pozostaje niewątpliwie ukoronowaniem dotychczas wydanych przez Wydawnictwo WAM w Krakowie książek, związanych z kulinarnymi przepisami autorstwa tej niezwykłej zakonnicy.
więcej

Zupa cytrynowa

slo
Poniedziałek, 15 lipca 2013, godz. 09:17
Czy kiedykolwiek jedliście zupę cytrynową? Oto bardzo prosty przepis - zaledwie kilka składników, banalnie prosta w wykonaniu i smakuje oryginalnie.
więcej

Rolada z indyka z pieczarkami

s. Anastazja / slo
Poniedziałek, 1 lipca 2013, godz. 08:21
Wszystkim smakoszom kuchni siostry Anastazji polecamy roladę z indyka. Gdy siostra piecze roladę, nikt nie potrafi przejść obojętnie obok kuchni i z tęsknym oczekiwaniem spogląda na zegarek, myśląc - ile czasu pozostało do obiadu?!
więcej

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

apio / DEON.pl
Poniedziałek, 1 lipca 2013, godz. 07:00
Efektowne i smakowite danie, którego przygotowanie nawet niewprawnym kucharzom nie sprawi trudności. Polecamy!
więcej

Kruchy placek z owocami

s. Anastazja / slo
Wtorek, 21 maja 2013, godz. 14:42
Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych wypieków. Jak upiec doskonałe ciasto i sprawić, by pieczenie stało się prawdziwą przyjemnością? Dziś siostra Anastazja poleca placek kruchy z owocami.
więcej

Pstrąg z grilla w sosie jogurtowo-ziołowym

apio / DEON.pl
Środa, 1 maja 2013, godz. 09:56
Lato rozpieszcza nas piękna pogodą, warto więc cztery ściany kuchni zamienić na grill na świeżym powietrzu. Dziś podsuwamy pomysł na doskonały obiad z grilla. Pyszny pstrąg w sosie jogurtowo-ziołowym w otoczeniu młodych ziemniaczków, wszystko oczywiście prosto z grilla. Smacznego!
więcej

Grillowane żeberka w pysznej marynacie

apio / DEON.pl
Środa, 1 maja 2013, godz. 07:00
Dziś u nas weekendowo, grillowo i ... kalorycznie. Ale jak tu nie dać się skusić doskonałym, chrupiącym żeberkom z grilla? Tylko nie przesadźmy z ilością!
więcej

Sezon na grilla

drr
Wtorek, 30 kwietnia 2013, godz. 14:28
Może niezdrowe, może oklepane, ale jakie dobre. Sezon jest, długi weekend przed nami. Czas rozpalać ogień i piec, piec, piec na ruszcie. Podajemy 9 sprawdzonych przepisów na dania z grilla oraz 3 proste sposoby na przystawkę.
więcej

Wielka Księga Ciast siostry Anastazji

Sklep.DEON.pl
Wtorek, 23 kwietnia 2013, godz. 11:46
Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów Siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Ciasta wykonane według jej receptur smakują wyśmienicie, wspaniale się prezentują, a co najważniejsze zawsze się udają!
więcej

Panierowane naleśniki z kurczakiem

s. Anastazja, "143 przysmaki siostry Anastazji" / Wydawnicto WAM
Sobota, 20 kwietnia 2013, godz. 03:26
Panierowane naleśniki z soczystym kurczakiem i włoskim aromatem zielonego pesto.
więcej

Bruschetta - doskonała przekąska

slo
Czwartek, 11 kwietnia 2013, godz. 14:02
Bruschetta to doskonała przekąska. Pierwotnie była prostym daniem rolników - plantatorów oliwek (mogła narodzić się w tłoczniach, gdzie robotnicy spędzali wiele godzin przy monotonnej pracy, opiekając na ogniu kawałki chleba, polewając oliwą i posypując solą).
więcej

Szybkie i proste risotto z pieczarkami

s. Anastazja,
Wtorek, 26 marca 2013, godz. 15:04
Pomysł na szybkie i lekkie danie, dobre na obiad lub wczesną kolację.
więcej

Sałata lodowa z indykiem i mandarynką

s. Anastazja / DEON.pl
Czwartek, 14 marca 2013, godz. 10:12
Dziś proponujemy więc coś lekkiego - sałatę lodową z indykiem i mandarynką wg przepisu Siostry Anastazji.
więcej

Ravioli z grzybami w kolorowych warzywach

S. Anastazja / DEON.pl / apio
Poniedziałek, 11 marca 2013, godz. 09:39
Dziś ciekawa propozycja Siostry Anastazji na podanie ravioli z warzywami i wyśmienitym sosem z suszonymi pomidorami.
więcej

Sałatka brokułowa z bambusem i orzechami

S. Anastazja / DEON.pl / apio
Poniedziałek, 11 marca 2013, godz. 07:00
Świetna, zdrowa i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka. Przepis zaczerpnęliśmy od Siostry Anastazji.
więcej

Wypiek z kremem, czyli słynna Wuzetka

DEON.pl
Środa, 6 marca 2013, godz. 17:08
Jak podają niektóre źródła, nazwa deseru powstała na na przełomie lat 40. i 50. XX wieku od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa "wuzetka" pochodzi od skrótowca "WZK", którego rozwinięcie to "wypiek z kremem".
więcej

Pieczeń cielęca w aromatycznej zalewie

apio / DEON.pl
Czwartek, 28 lutego 2013, godz. 09:15
Nasza dzisiejsza propozycja to pieczeń cielęca, marynowana w aromatycznej zalewie. Pyszne, kruche mięso, które wprost rozpływa się w ustach.
więcej

Sałatka ziemniaczana z marynowanymi grzybami

S. Anastazja / DEON.pl / apio
Czwartek, 7 lutego 2013, godz. 07:00
Prosta, szybka, smaczna. Czego więcej chcieć od sałatki.
więcej

Pączek - symbol tłustego czwartku

PAP / drr
Środa, 6 lutego 2013, godz. 09:21
Jedzone w oznaczający bliski koniec karnawału Tłusty Czwartek pączki mają - według ludowych wierzeń - zapewnić nam szczęście. Jeśli nie zachowamy umiaru, mogą się jednak przyczynić do nadwagi - 1 pączek dostarcza tyle energii, co kotlet schabowy.
więcej

Boska uczta: Chrystus i Kościół

Boska.tv
o. Wojciech Jędrzejewski OP

Sobota, 26 stycznia 2013, godz. 09:00
Boska uczta - o. Wojciech Jędrzejewski OP w akcji, czyli Boskie Sprawy przy boskiej strawie. Zapraszamy na odcinek zatytułowany: "Chrystus i Kościół"
więcej

2200 przepisów w książce kucharskiej ks. Hanicha

PAP / drr
Niedziela, 20 stycznia 2013, godz. 18:13
2200 przepisów zebrał od mieszkańców Opolszczyzny i spisał w książce kucharskiej ks. prof. Andrzej Hanich, historyk Śląska. Zdaniem autora kuchnia opolska to dziś tygiel smaków stworzony przez Ślązaków, kresowian i opolan - podróżujących czy migrujących za pracą.
więcej
lista archiwalnych wiadomości

 

 

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook