Szczodraki - na Trzech Króli

PAP / apio
Czwartek, 2 stycznia 2014, godz. 08:16
Dawniej na Kielecczyźnie na Trzech Króli dawano dzieciom szczodraki, czyli słodkie bułki. Był to także podarek dla kolędników. W innych regionach kraju szczodraki nadziewano mięsem, kapustą lub serem; wypieki miały różne kształty.
więcej

Włoskie prosecco nad francuskim szampanem

PAP / slo
Sobota, 28 grudnia 2013, godz. 09:30
Włosi ogłosili, że wygrali odwieczną rywalizację z Francuzami ponieważ w tym roku wyprodukowali więcej białego wina musującego prosecco niż ich sąsiedzi szampana. To historyczne wydarzenie - podkreślili producenci tego trunku z północy Włoch.
więcej

Śledzie w sosie czosnkowym

slo
Poniedziałek, 23 grudnia 2013, godz. 07:09
Śledzie w sosie czosnkowym - jedna z wielu wersji wigilijnego śledzia, dobrze znana na Warmii.
więcej

Łosoś w ziołowej skorupce

kz
Czwartek, 19 grudnia 2013, godz. 12:13
Przepis na łososia w ziołowej skorupce.
więcej

Pstrąg w migdałach

kz
Czwartek, 19 grudnia 2013, godz. 12:09
Przepis na pstrąga w migdałach.
więcej

Przepis na góralską kwaśnicę

kz
Czwartek, 19 grudnia 2013, godz. 11:16
Przepis na góralską kwaśnicę.
więcej

Makowiec na cieście francuskim siostry Anastazji

s. Anastazja / slo
Środa, 18 grudnia 2013, godz. 10:46
Ciasto francuskie czyli ciasto listkowe pojawiło się na terenach polskich co najmniej w XVII wieku (na Kaszubach). Stało się bardzo popularne w Polsce po wizycie Napoleona Bonaparte w Gdańsku w roku 1807.
więcej

Przepis na śląskie makiełki

kz
Poniedziałek, 16 grudnia 2013, godz. 13:33
Przepis na śląskie makiełki, zwane też makówkami. Świąteczny przepis ze Śląska.
więcej

Gołąbki postne

kz
Poniedziałek, 16 grudnia 2013, godz. 13:27
Przepis na gołąbki postne.
więcej

Na Barbórkę świniak, kołocz z piekaroka i?

PAP / slo
Środa, 4 grudnia 2013, godz. 18:10
Barbórka to jedno z najuroczyściej obchodzonych świąt w górniczych rodzinach. W tym dniu, który jest w górnictwie wolny od pracy, jedzą typowy śląski obiad - rosół i roladę z kluskami, potem słodki kołocz. Dawniej na tę okazję urządzano świniobicie.
więcej

Przekładany tort kakaowo - malinowy z masą waniliową

kz
Środa, 4 grudnia 2013, godz. 11:41
Zachęcamy do upieczenia pysznego tortu kakaowo - malinowego z masą waniliową, który jest łatwy i przyjemny w wykonaniu. Efekt cieszy nie tylko oko
więcej

Przepis na ciasto drożdżowe

kz
Środa, 4 grudnia 2013, godz. 11:04
Bardzo proste, a przy okazji pyszne i delikatne ciasto drożdżowe ze śliwkami.
więcej

Tort makowy z kremem waniliowym i pomarańczą

kz
Środa, 4 grudnia 2013, godz. 10:53
Doskonały przepis na tort makowy z kremem z wanili i pomarańczą, który zawsze się udaję - polecamy przede wszystkim na Święta.
więcej

Gołąbki krużewnickie, keselica i karp wędzony

PAP / slo
Środa, 4 grudnia 2013, godz. 07:50
Czarne gołąbki krużewnickie, keselica czyli rodzaj żuru, miody pitne oraz karp smażony i wędzony wprost ze Stawów Milickich znalazły się wśród innych tradycyjnych potraw Dolnego Śląska na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
więcej

Smażone pierogi z grzybami

s. Anastazja Pustelnik FDC
Wtorek, 26 listopada 2013, godz. 12:31
Pierogi można podawać na różne sposoby - tym razem polecamy smażone pierogi z grzybami według przepisu s. Anastazji.
więcej

Biszkopt z ajerkoniakiem od s. Anastazji

s. Anastazja Pustelnik FDC
Wtorek, 26 listopada 2013, godz. 12:12
Przepis na biszkopt z ajerkoniakiem wprost z kuchni s. Anastazji. Pamiętacie: do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć świeżych jaj (umytych) wcześniej schłodzonych w lodówce. Biszkopt po upieczeniu należy pozostawić jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku.
więcej

Ambasador Siostry Anastazji

S. Anastazja / DEON.pl / apio
Poniedziałek, 25 listopada 2013, godz. 10:00
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienitego Ambasadora Siostry Anastazji.
więcej

Sałatka z papryki z rukolą i sosem tabasco

DEON.pl
Wtorek, 19 listopada 2013, godz. 15:05
Prosty przepis, a jaki efekt! Polecamy.
więcej

Na świętego Marcina dobra gęsina

PAP / slo
Środa, 6 listopada 2013, godz. 11:06
Pokazy kulinarne, darmowy poczęstunek oraz konkursy na temat gęsi i gęsiny - to niektóre atrakcje imprezy "Gęsina na imieninach", którą zaplanowano na 11 listopada w Poznaniu.
więcej

Boska uczta: risotto z grzybami

Boska.tv
o. Wojciech Jędrzejewski OP

Środa, 16 października 2013, godz. 12:46
Risotto z grzybami - rzecz o tym, co widzialne i co niewidzialne...
więcej

Boska uczta: bogracz

Boska.tv
o. Wojciech Jędrzejewski OP

Wtorek, 15 października 2013, godz. 12:41
Bogracz - rzecz o sprycie i czystości...
więcej

Boska uczta: pasta z wędzonej makreli

Boska.tv
o. Wojciech Jędrzejewski OP

Czwartek, 3 października 2013, godz. 07:37
Pasta z wędzonej makreli - rzecz o darze i ciężkiej pracy.
więcej

Gruszki marynowane - spiżarnia S. Anastazji

S. Anastazja / DEON.pl / apio
Czwartek, 19 września 2013, godz. 08:00
Gruszki marynowane są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Wypróbujcie przepis Siostry Anastazji!
więcej

Boska uczta: karkówka

Boska.tv
o. Wojciech Jędrzejewski OP

Poniedziałek, 16 września 2013, godz. 10:05
Karkówka a la o. Wojciech Jędrzejewski OP - rzecz o radości i smutku...
więcej

Boska uczta: Łagodność i stanowczość

Boska.tv
o. Wojciech Jędrzejewski OP

Czwartek, 12 września 2013, godz. 10:42
Kurczak w śliwkach i cynamonie z pieprzem cayenne.
więcej
lista archiwalnych wiadomości

 

 

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook