Jaja faszerowane na 5 sposobów

(fot. shutterstock.com)

Na wielkanocne śniadanie proponujemy kilka rodzajów jaj faszerowanych. Pyszne i kolorowe, będą przysmakiem i ozdobą świątecznego stołu.

 

Składniki:

 

  •     jajka
  •     pieczarki
  •     szynka
  •     żółty ser
  •     puszka tuńczyka
  •     cebula czerwona
  •     koperek
  •     natka pietruszki
  •     ketchup
  •     masło
  •     majonez
  •     sól
  •     pieprz

 

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na połówki i ostrożnie wydrążyć żółtka.

 

Przygotwać ulubiony farsz, bądź klika rodzajów (podajemy poniżej) i nadziać jajeczne miseczki. Dla ładnego wyglądu posypać zieleninką, ozdobić kleksem ketchupu lub plasterkiem rzodkiewki. Włożyć na godzinę do lodówki, aby jajka się schłodziły i "zestaliły".


Farsz pieczarkowy:

 

Umyć kilka pieczarek, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Po wystudzeniu wymieszać razem z żółtkami, rozdrabniając masę widelcem. Dodać majonez i przyprawy.

 


Farsz serowy:


Ser żółty zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Zmieszać z żółtkiem i majonezem. Przyprawić do smaku.

 


Farsz tuńczykowy:

 

Drobno posiekać czerwoną cebulę, odsączyć tuńczyka, wymieszać wszystko z żółtkami. Dodać majonez, przyprawić pieprzem i solą.

 


Farsz szynkowy:


Szynkę drobniutko posiekać. Dodać ugotowane żółtka i przyprawy. Wymieszać z ketchupem.

 


Farsz ziołowy:


Żółtka zmieszać z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem.

 

 

Wesołego Alleluja!

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

5

Liczba głosów:

10

 

 

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?