Kolorowe ciasteczka z M & M's

(fot.ginnerobot/flickr.com)

Te wspaniałe, kolorowe ciasteczka ożywią każdą imprezę. Są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu.

 

Składniki:

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 1,5 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 12 łyżeczek rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 szklanki M&M's 

 

Wykonanie:

 

Piekarnik nastaw na 170 stopni. Przygotuj dwie osobne miski. W jednej z nich połącz mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozmiksuj rozpuszczone masło, cukier biały i brązowy.

 

Dodaj jajko i białko jajka, ekstrakt z wanilii i sól, po czym dokładnie wymieszaj. Powoli dokładaj mąkę, cały czas mieszając.

 

Na końcu (gdy znikną grudki) wsyp do ciasta M&M's. 

 

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto nakładaj dużą łyżką w kilkucentymetrowych odstępach. Blachę z ciastkami wstaw do lodówki na 10 minut. 

 

Ciastka piecz przez ok. 8-12 minut aż nabiorą złocistego koloru. 

 

Smacznego!

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

3.71

Liczba głosów:

7

 

 

Komentarze użytkowników (5)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~Ararak 20:58:15 | 2014-03-21
Konsystencja jest rzeczywiście zbita. Przepis jest podobny do naszych ciastek maslanych, stąd jak, choć znam przepis z zmniejsza ilością cukru, to podobnie dodaje mało, ale z czasem odkładam łyżkę i zaczynam zagniatać ręka. Miskę wkładam do lodówki i dopiero takie zmarznięte ciasto kładę na blachę: bez dodatków, albo z kawałkami czekolady, orzeszkami... Co kto lubi.

Oceń 4 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~zniesmaczony 23:59:27 | 2014-03-08
Muszę niestety dać negatywny komentarz ponieważ:
Czy aby na pewno proporcje cukru do ilości mąki są w porządku? Zacząłem mieszać cukier z rozstopionym masłem i zrobił się z tego sklejony cukier. Po dodaniu składników - jeszcze zanim zacząłem dodawać makę - konsystencja zaczęła być zbita tak, że nie byłem w stanie dłużej mieszać więc wziąłem blender. Gdy zacząłem dodawać mąkę gruda cukru i mąki stawała się coraz twardsza, tak że z mojego urządzenia zaczął lecieć dym... A byłem dopiero w połowie dodawania mąki. Postanowiłem dodać jeszcze trochę, bo już nawet widelec zaczął mi się wyginać w momencie mieszania.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka były w połowie zakalcowate i przypominają w smaku upieczony cukier z solą.
Odradzam i proszę zweryfikować ten przepis.

Oceń 7 4 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

Olinka 20:05:36 | 2014-03-02
Z tego, co pamiętam, to Mm'sy są kolorowane sztucznym barwnikiem i zawierają dodatkowy cukier. Może lepiej dodać do ciastek coś zdrowszego? Rodzynki? Orzeszki?..........
To samo dotyczy ciast typu snikcers.
Po co wkładać własną pracę w coś niezdrowego?

Oceń 3 4 Pokaż odpowiedzi odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook